„Валкюра” на Карталов покори международна публика

Вчера се състоя премиерата на операта „Валкюра” от Рихард Вагнер. Това е втората творба от гениалната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”. Първата опера -„Рейнско злато”, Пламен Карталов постави през 2010 година. Целта на режисьора е до 2013 година, когато се навършват 200 години от рождението на композитора, зрителите да видят и останалите две опери: „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.
Постановката на „Валкюра”, подобно на „Рейнско злато”, покори публика от цял свят. В антракта, във фоайетата, се чуваха разговори на английски, френски , италиански , на меломани от цял свят.
Спектакълът подхваща традицията и я променя в нова посока. „Валкюра” в ръцете на проф.Пламен Карталов, който е продуцент и автор на проекта, заслужава специални поздравления.
Отлично подготвените певци от маестро Рихард Тримборн, известен педагог и корепетитор, който работи с Мета, Маазел и Баренбойм, пеят изразително на немски и играят впечатляващо.
Диригентът Павел Балев, шеф на филхармонията в Баден-Баден, буквално въвлича в музиката певците и ги води умело по време на целия спектакъл.
Художникът Николай Панайотов, който живее и работи във Франция,облича певците във фотуристични костюми.`

Comments are closed.