Софийска опера и балет високо оценена от международни оперни издания

Бляскав и динамичен, богат на стилове и епохи, разнообразие на заглавия от българската и световна музикална съкровищница, виртуозно художествено и административно ръководство по време на световна криза и най-ласкави оценки в материалите на авторитетни световни музикални медии – това е само една част, която характеризира завършващия сезон на най-голямата културна инститиция у нас – Софийската опера и балет и екипа на световно признатия режисьор и нейн ръководител Пламен Карталов, нашироко и със суперлативи отразено в рецензиите на „Opernwelt“, Opernglas“, „L’Opera“, „L’Opera Travel“ „Opera Actuel“ и други.
Макар трудностите в период на икономическа рестрикция във всяка една сфера, първият оперен театър в България непрекъснато акумулира творческа енергия в контакт с публиката си, както и в търсене на нова, особено с грижа към най-младите си зрители, музикално-образователна програма.

От началото на годината до края на сезона са изиграни над 130 спектакъла на три сцени. Особено голям е интереса към новата инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова „Опера в Парка“, която Софийската опера и балет провежда с огромен успех.

Проектът за поставянето на тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“ на българската национална оперна сцена е друго особено важно доказателство за способността на Софийската опера и балет да се ангажира с репертоарни предизвикателства, създаване на публика за Вагнер и на високо професионално ниво да реализира най-трудните произведения на немския композитор и специално за тях да превлича публика от целия свят. След „Рейнско злато“ и „Валкюра“, през май 2012 предстои премиерата на „Зигфрид“, която ще се постави за първи път в България изцяло с български оперни артисти избрани от режисьора на българския „Ринг“ Пламен Карталов.

Comments are closed.