За оперите „Селска чест“ и „Джани Скики“ в.Стандарт-Клубът на бохемите се мести в София

СтандАРТ

08:29
23.11.2011
от Елица ИВАНОВА

Клубът на бохемите се мести в София
Оперите „Селска чест“ и „Джани Скики“ възраждат духа на Пучини и Маскани

София. Родните фенове на Джакомо Пучини и Пиетро Маскани могат да тържествуват – в София се задават премиерите на прочутите им творения „Селска чест“ и „Джани Скики“. Музиката на великите композитори, видни членове на миланския клуб „Бохеми“ от началото на миналия век, ще звучи в едноактовите произведения, които ще събират овации на 25 и 30 ноември и 2 и 3 декември.

Обединяването им е посветено на приятелството между Пучини и Маскани. „Балансът между страстите е нашата цел“, обясни режисьорът Пламен Карталов творческото си решение.
Освен родните звезди той е поканил и чужди асове на белкантото в „Джани Скики“.

Владимир Самсонов, солист на Мариинския театър, идва у нас, за да изпълни ролята на мошеника Скики. Другите хитреци, които ще изиграят всички в историята, са звездата на Софийската опера Бисер Георгиев и баритонът от Корея Ким Жеонг Хо. Лаурета е „поделена“ между примите Любов Методиева и Силвия Тенева, а Сара Кобаяши е бижуто в селекцията на режисьора.

„Постановката пасва на всяко време, в което има мошеници и фалшиви лицемерни роднини, които чакат най-богатият от тях да умре, за да заграбят богатството му“, разнищва Карталов актуалността на „Джани Скики“. В основата на сюжета от 1299 г. са няколко реда от 30-а песен от „Ад“ на Данте Алигиери. Самият Уди Алън избира единствената комична опера на Пучини за режисьорския си дебют. Диригент е Велизар Генчев.

Станка Вауда от Хърватия, която говори с българския екип на микс от славянски езици, e подготвила много изненади в костюмите. Сценографията е на Роберта Монополи, която работи за първи път по оперно представление в „Истинското постоянство“ от Йозеф Хайдн, поканена от Райна Кабаиванска.

Италианецът Алесандро Санджорджи пък ще дирижира „Селска чест“. „Операта е била истински шок за времето си. Тя има дълбок и елегантен звук с изключителна плътност между солисти и оркестранти“, коментира Санджорджи, който дирижира и „Тоска“ – последната премиера в операта. Като селянката с разбито сърце Сантуца блестят Гергана Русекова и Даниела Дякова.

Comments are closed.