Баритон номер 1 на Мариинския театър гостува у нас Владимир Самсонов ще пее в „Джани Скики“, постановка на Пламен Карталов

в,Класа-22.11.2011
Баритон номер 1 на Мариинския театър гостува у нас
Владимир Самсонов ще пее в „Джани Скики“, постановка на Пламен Карталов

Предпремиерна репетиция на солистите в Националната опера – София на операта „Джани Скики“, сценичното решение е на Роберта Монополи.

Владимир Самсонов, един от най-големите руски певци на нашето време, ще изпълни комичната партия на Джани Скики в едноименната опера на Пучини. Името на певеца не трябва да се бърка с неговия адаш – легендарния белоруски майстор на тениса на маса Владимир Самсонов, шесткратен европейски шампион.
Премиерата на „Джани Скики“ е на 25 ноември заедно с новата постановка на „Селска чест“ на сцената на Националната опера. Върху двете заглавия работи режисьорът проф. Пламен Карталов, знак не само за качество, но и за неочаквани изненади на родната оперна сцена. Заслуга на Карталов е и присъствието на Самсонов редом с великолепни български и чужди оперни артисти.
Владимир Самсонов основателно е смятан за баритон номер 1 на Русия. Роден е в Кишинев в семейството на оперен певец. Завършил е Консерваторията в Санкт Петербург, солист е на Мариинския театър и на Болшой театър в Москва. Носител е на Гран при от международния конкурс „Марио дел Монако“, където завоюва и наградата на публиката. В Европа и в Русия се продават пет негови албума. Гастролира с огромен успех в Метрополитен опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Ковънт гардън в Лондон, Театро Реал в Мадрид и Кралската опера в Стокхолм. Партнира на очарователната Анна Нетребко, сътрудничи с легендарната Елена Образцова. С огромен успех гастролира в оперетата, включва се в нетрадиционни проекти с драматични артисти, изпълнява с удивително майсторство руски романси от миналия век. Гастролът на Владимир Самсонов на софийска сцена е и своеобразно завръщане на руските звезди на белкантото, които в недалечното минало бяха постоянни гости у нас, а днес за съжаление са почти непознати на българските меломани.
Елиана Митова

Comments are closed.