в.Сега, Елена Георгиева – Пендачанска ще е Тоска в Софийската опера

в.Сега, Елена Георгиева – Пендачанска ще е Тоска в Софийската опера

Примата ще си партнира с Камен Чанев под диригентството на Григор Паликаров

Световноизвестната оперна звезда Александрина Пендачанска се завръща на сцената на Софийската опера и балет. Утре вечер (10 декември) тя ще бъде Флория Тоска в операта на Джакомо Пучини „Тоска“. Партнира й тенорът Камен Чанев, който ще влезе в ролята на Марио Каварадоси. Той също се изявява основно по сцените в чужбина. Звездната „Тоска“ имаше още едно представление в петък вечерта. Диригент на оперния спектакъл е Григор Паликаров.

Александрина Пендачанска е родена в семейство на изявени музиканти. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Неин вокален педагог е майка й Валери Попова. Пендачанска дебютира на 17-годишна възраст, а на 19 печели конкурса „Антонио Дворжак“, Международния вокален конкурс в Билбао и Певческия конкурс на Южноафриканския университет UNISA в Претория. На 19 дебютира като Лучия ди Ламермур в Билбао. Широкият й гласов диапазон я води към репертоар, който включва повече от 60 роли – от ранна музика (Попея, Агрипина) до XX век (Саломе, Хризотемида), от белкантото и Верди (Семирамида, Ермионе, Алаида, Елизабета, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио), Бизе (Кармен) и Вагнер (Кундри).

Във възторжено приетите записи на Моцарт за „Хармония Мунди“ заедно с Рене Якобс нейните изпълнения на Вителия, Дона Елвира, Електра, Арминда са смятани за върхови интерпретации. Тези записи получават многобройни отличия, сред които Музикална награда на Би Би Си, Избор на редактора на „Грамофон“, две номинации за „Грами“.

През последните сезони примата се изявява в Берлинската държавна опера, Брюкселската опера „Ла Моне“, Виенската държавна опера, Торонто и много други. Пее на откриването на ремонтирания „Болшой театър“ в Москва в „Руслан и Людмила“ на Глинка.

Елена Георгиева

Comments are closed.