СИЛАТА НА ЛЮБОВТА И САМОЖЕРТВАТА ЗАВРЪЩАНЕТО НА „ЛАКМЕ“ ОТ ЛЕО ДЕЛИБ

Сряда, 21 февруари 2018

Операта „Лакме“ е истински бисер на френската опера, който Лео Делиб създава във времето, когато въображението на творците е пленено от магичното обаяние на ориента, на екзотиката. Това е една приказка за любовта, видение от света на екзотиката, разказана от „нежния русокос великан“ Делиб, майсторски и с голям финес.

Действието се случва в Индия, над която тегне английския колониален гнет. Индусите се молят на Брама за свобода, напътствани в борбата си от Върховния жрец Нилаканта. Дъщеря му Лакме, обаче, се влюбва в английския офицер Джералд, който е ранен от баща й. Лакме го укрива и обсипва с ласките на любовта, с чудотворна вода иска да свърже съдбите им завинаги. Войнишкият дълг обаче, зове Джералд и той си тръгва. Лакме изгубва смисъла на живота си и се самоубива.

„Музиката е като глина, която трябва да бъде запазена мека и гъвкава чрез непрестанно оформяне и да остане топла докато не бъде разработена до „ента“ степен..“

Това разбиране на Делиб внушава музикално-сценичния образ на спектакъл на „Лакме“. Изяществото на лирико-драматичната творба оживява в приказната сценография на сценографа Миодраг Табачки и режисьорското внушение на Пламен Карталов по начин, който вълнува съвременника. Режисьорският прочит залага на вечната тема – силата на любовта и саможертвата. Дълбочината на сюжета, на музиката и психологията, заложена от композитора оживява с онази мекота и гъвкавост, която пленява с красотата и сантимента.

Завръщането на „Лакме“ на сцената на Софийската опера след десет години е изживяване, което очаква своята публика, тази, която е имала своите емоции с премиерата в 2008 година, когато в ролята на Лакме бе Петя Иванова и публиката сега, която ще изживее новата Лакме, пресъздадена от Диана Василева.

Магичната музика на Лео Делиб и приказната постановка на Пламен Карталов с новата Лакме на Диана Василева, под палката на маестро Франческо Роза очаква влюбените в операта на двата спектакла на „Лакме“.

Потопете се в красотата и сантимента на шедьовъра на Лео Делиб в спектаклите на Софийската опера и балет на 22 февурари и 23 март. В ролята на Лакме ще се превъплати Диана Василева. Гост-диригент е Франческо Роза, който дирижира и подготви премиерата на „Лакме“ преди десет години в 2008 г.

Comments are closed.