в. 24 часа – Карталов: Дано режисьорските ми ракурси да са само миг в преоткриването на „Янините девет братя“ от Пипков

Четвъртък, 01 март 2018

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6740540

Завръщането ми към „Янините девет братя“ от Любомир Пипков e с най-новата ми постановка на сцената на Софийската опера. Желанието ми е да възродим една новаторска национална музикално-сценична творба, съизмерима с най-големите европейски опери. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера.

Стимул за всички ни е представянето на „Янините девет братя“ на 12 май 2018 г. на една от най-великите световни оперни сцени – Московския Болшой театър.

Опитах се да разтворя партитурните страници на тази най-българска опера за нов живот с още подълбоко преосмисляне на нейните философски, психологически и социално-обществени послания. Мога смело да кажа, че „Янините девет братя“ е въздействащ иносказателен шедьовър от миналото, отправен към бъдещето. Рефлексиите на случващите се събития в музикалносценичното повествование са разтърсващи и днес. Родовата мощ на едно българско семейство, българската земя и Родината имат еднакво символно значение. Тяхната свързаност е в общото им страдание.

Един сериозен творчески процес никога не стихва. Той винаги бушува и наново изригва в новосъзидаващ се вълшебен свят от огнените видения на въображението.

Искрено се надявам моите режисьорски ракурси и изследователски опит да бъдат само миг в преоткриването на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков – иносказателен звън от националната ни душевност и метафорично преосмислено изображение на индивидуална експресивна самобитност.

Comments are closed.