Петък, 02 март 2018

Новата постановка в Националната Опера на Пламен Карталов ще гостува през май в Большой театър в Москва

Малко хора знаят, че Любомир Пипков посвещава операта „Янините девет братя” на раждането на дъщеря си. Премиерата на операта се е състояла на 19 октомври 1937 г. По това време се появява на бял свят и неговата дъщеря Яна Пипкова . По онова време Операта и Народният театър са в една и съща сграда. Диригент е Асен Найденов, режисьор Хрисан Цанков от Народния театър, а художник е Пенчо Георгиев. Казват, че премиерата на операта е посрещната от меломаните със смесени чувства. От възторг до крайна студенина. Поставяна е многократно оттогава. А сега на 22 март ще бъда новата постановка.

Още като млад режисьор Пламен Карталов обикаля с опери от български композитори – Панчо Владигеров, Марин Големинов, Маестро Георги Атанасов – из градовете на България. Тогава той е основател на Младежка опера и тръгва из страната да просвещава младите в класическата музика. „Янините девет братя” се играят в Русе през 1984 г. в Стара Загора през 1985, през 2004 г. поставя операта в София.

Именно с „Янините девет братя” Националната ни опера ще има гастроли на сцената на Болшой театър през месец май , където не е гостувала близо трийсет години. Ще се играе там и балета „Корсар“.. Голям интерес има отсега и към четирите спектакла от „Пръстенът на нибелунгите” на Вагнер, което си е едно признато световно постижение за Операта ни. Името на Пламен Карталов като оперен постановчик се родее с най – големите по света.

Image 1В над 16 държави е гостувал като режисьор. Признат е за цар на хоровите сцени. Този човек няма нужда от титлите си на академик, професор, оперен режисьор , член на международни журита, нито да се изреждат безбройте му награди. Името му е абсолютното доказателство, че един човек може да разгърне и организира около себе си грамаден екип и за месец да свърши неща, които други не могат и за цяла година.

Карталов превърна Националната ни Опера в място, където отиваш на събитие. Ако някой не знае, там билетите са продадени далеч преди представленията. Такива хора и по света са малко, а ние , малката страна го имаме.

София, България 28 Февр. 2018,

Савка Чолакова

Comments are closed.