БНТ, Миглена Стойчева – Операта „Янините девет братя“ пред чуждестранна публика

Неделя, 04 март 2018

Най-българската опера „Янините девет братя“ на Любомир Пипков е избрал академик Пламен Карталов за критичните погледи на чуждестранната публика. Премиерата ще открие престижния форум Опера Европа, който ще събере в София директорите на големите европейски театри на 22-ри март. Само два месеца по-късно същото заглавие ще открие и гастрола на Националната ни опера в Болшой театър в Москва.

Историята на Яна и нейните девет братя е музикална метафора на българската съдба, проницателен поглед към народопсихологията ни. Пипков сам казва, че с тази опера търси решение на историческите ни проблеми със съвременни средства. А академик Пламен Карталов не крие, че се чувства силно провокиран от персонажите които са колкото конкретни, толкова и натоварени със символи.

акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет: Връзката ми с артистите е толкова важна, колкото и връзката с партитурата, защото тези герои трябва да оживеят на сцената и да получат един много ярък живот.

Режисьорът не се страхува, че пред очите на чуждата публика, ще извади на показ един конфликт, породен от завистта към таланта. За него това е отправната точка, от която да изгради сложен, многопластов и вълнуващ спектакъл със значими човешки послания.

акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет: Посегателството над личността – прогресивният, напредничавият човек да бъде посечен, талантът да бъде спрян. Колко таланти са били убивани?

Пламен Карталов не крие, че дълго е търсил повода да възкреси за живот „Янините девет братя“. Видял възможността в поканата от Болшой театър. Знае, че операта на Пипков никога не е била приемана еднозначно и е готов да рискува с убедеността, че тази стойностна музика не може да остави публиката равнодушна.

Миглена Стойчева

Миглена Стойчева

Comments are closed.