БНР за „Янините девет братя“

Четвъртък, 08 март 2018

„В операта исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето… Противопоставих светлия образ на резбаря Ангел срещу образа на Георги Грозника. Помъчих се да отправя укор към тогавашните тъмни сили, които сечаха ръцете на напредничавия човек у нас. С историческия сюжет разрешавах съвременни задачи.“
Това казва Любомир Пипков за операта си „Янините девет братя“.

Когато е на 24 години, композиторът прочита разказ на Никола Веселинов, написан по народните балади „Песен за Георги Грозника“ и „Яна жали девет братя“, и веднага у него се заражда желание да напише опера по този сюжет. Тъй като Веселинов е много зает в този период, Пипков започва работа по либретото сам. Междувременно завършва следването си в „Екол нормал“ в Париж и постъпва на работа в Софийската народна опера. Създава и няколко големи произведения, между които Соната за цигулка и пиано, Клавирно трио, поемата за хор и оркестър „Сватба“.

Операта „Янините девет братя“ е завършена в началото на 1937 г. и премиерата е няколко месеца по-късно – на 19 октомври. Диригент е Асен Найденов, режисьор е Хрисан Цанков, а художник – Пенчо Георгиев. Втората постановка е след повече от 20 години, през 1961 г., дело на Петър Щърбанов, диригента Константин Илиев и художниците Никола Тузсузов и Нева Тузсузова. Следва и представление в Стара Загора с режисьор Румен Нейков, диригент Димитър Димитров и художник Иван Йорданов.

Последната постановка е на акад. Карталов от 1984 г. в Русенската опера, където дирижира Веселин Байчев. Сега режисьорът търси нов прочит. Повече за концепцията и идеите му можете да чуете в звуковия файл.

Чуйте разговора с акад. Карталов

Заглавие на крайностите и суров натурализъм, „Янините девет братя“ е олицетворение на борбата между добро и зло, между низките човешки страсти и изкуството.
По повод на музиката Константин Илиев пише: „Странна е съдбата на най-българската опера „Янините девет братя“, този катехизис на нашето национално творчeство. Направете анализ на партитурата и ми посочете една интервална или ритмическа структура, една музикална фраза, един акорд или една инструментална звучност, в които да не трепти българската душевност, която да не е напоена с аромата на българската земя“.

Това е и причината акад. Карталов да избере именно това заглавие за гостуването на Софийската опера в Болшой театър. Подробности за представлението в руската столица можете да чуете в звуковия файл.

Чуйте разговора с акад. Карталов за представлението в руската столица

Интерпретирането на такива силни и ярки персонажи, на герои-алегории със сигурност е голямо удоволствие за солистите. Можете да чуете какво споделиха Габриела Георгиева, която ще влезе в ролята на Яна, и Петър Бучков, който изпълнява ролята на Георги Грозника.

Чуйте разговора с Габриела Георгиева и Петър Бучков

Премиерата на постановката е на 22 март, а следващите представления за месеца са на 28, 29 и 30 март.
Аудио: Чуйте разговора с акад. Карталов

Comments are closed.