БТА, Пенка Момчилова – 87 представители на големи оперни театри от Европа, Америка и Канада събира форумът „Опера Европа“ в София

Сряда, 21 март 2018

Международният форум „Опера Европа“ от 22 до 24 март в Софийската опера и балет ще събере 87 директори и различни представители на големи оперни театри от Европа, Америка и Канада, съобщават домакините.

„България е председател на съвета на ЕС през първите шест месеца на 2018 г. Затова е много подходящо първото събитие на „Опера Европа“ да е на българска територия. Софийската опера, под стабилното и визионерско ръководство на Пламен Карталов, е отдавнашен член на нашата асоциация и ние с радост приемаме поканата да посетим тази прекрасна столица“, пише за форума Никълъс Пейн, директор на „Опера Европа“.

„Международният обединен форум предлага възможност за четири от нашите специализирани групи да обменят опит и идеи по ключови въпроси, свързани с промяната в ръководството на оперния театър. Ще се възползваме от техния колективен опит, за да усъвършенстваме практиката си за поставяне на цели за оценяване и постигане на определени резултати.

През последния ден ще има екскурзия до великолепния исторически Рилски манастир, където ще се радваме на пословичното гостоприемство на монасите, които живеят там“, допълва Пейн.

В срещата ще участват специалистите от областите „Бизнес и финанси“, „Човешки ресурси“, „Маркетинг и комуникации“ и „Техника и производство“. Те ще обсъдят общите проблеми и решения, включително подходите за увеличаване на публиката, приходите и производителността.

„Макар да сме имали успешни обединени срещи във Варшава през 2008 г. и в Севиля през 2013 г., това е първата среща, в която участват едновременно четири специализирани форума. Тяхното взаимодействие позволява градивен диалог по практически проблеми, които засягат повечето членуващи организации“, отбелязва Никълъс Пейн.

Международният форум се открива на 22 март с най-българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, тъй като творбата съчетава много актуални проблеми. Пипков казва: „С митологичен сюжет на фона на една средновековна история, аз решавам съвременни задачи“.

През май Националната операта ще се представи с творбата в Болшой театър в Москва, а на 23 март гостите на „Опера Европа“ ще се насладят на спектакъла „Лакме“ от Лео Делиб – трудна и рядко играна опера по световните сцени, посочват от трупата.

Comments are closed.