/Кор. ТАСС Игор Ленкин/ – Софийската опера завършва подготовката си за излизане на сцената на Болшой театър

Вторник, 08 май 2018

Софийската опера се готви да представи в Държавния академичен Болшой театър на Русия тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, операта от Любомир Пипков „Янините девет братя“ и балета „Корсар“ в постановката на Елдар Алиев. За това в интервю на кореспондента на ТАСС в събота съобщи директорът на Софийската опера и балет, академик Пламен Карталов.

„В Болшой театър в Русия се връщаме след 37 години (последната изява на българския колектив на сцената на Болшой театър се състои през 1981 г. – забележка на кор. ТАСС). Значението на това събитие е огромно, за нас е голяма чест да представим своите съвременни достижения пред взискателната московска и международна публика. Болшой театър предложи на Софийската опера две сцени – новата и историческата и ние ще представим на тях своята най-добра постановка, тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, която се явява връх в оперното изкуство, непознато на руснаците българско произведение и популярен балет. Различните по стил и жанр произведения представят широката палитра на нашите репертоарни хоризонти и отлични изпълнители“, разказа Карталов.

„Нашите гастроли възстановяват традицията на взаимодействие между културите на два народа и техните традиции, в които изкуството на операта и балета са изкачени на пиедестал“, добави академикът.

Продължавайки, директорът на българския оперен театър подчерта, че Вагнер в изпълнение на български артисти вече са успели да видят зрители от цял свят. „Българският Вагнер да гледали зрители от цял свят, които специално бяха дошли в София на нашите представления, и по време на гастрола в Германия. Интересно е, че всички изпълнители в тетралогията са български певци. Музикалният език на операта на Любомир Пипков „Янините девет братя“ се съизмерва по своята значимост с много европейски композитори“, разказа той.

„Със сегашната постановка на „Яна“ ние отново откриваме това произведение за публиката от началото на XXI век. Вярвам, че московският зрител ще улови българския характер на музиката и нейното европейско измерение, че ще прочете, през историческия и символичен сюжет, нейното съвременно послание“, добави той.

Карталов също така изрази увереност, че „добре свършената творческа работа ще отвори перспективи за реализиране на нови проекти на двата театъра“. „Надявам се, че нашите по-нататъшни отношения ще бъдат активни и плодотворни, изпълнени с нови идеи“, подчерта маестрото.

За подготовката на гастрола

Идеята за организиране на нови гастроли на Софийската опера на сцената на Болшой театър в Русия възниква през 2012 г., когато се състоят първите преговори с участие на министъра на културата на България в този период Вежди Рашидов.

„Ние проведохме упорита и последователна работа и заслужихме доверието на руските си партньори. Тези гастроли станаха организационно и творческо дело на съмишленици в името на изкуството и на бъдещо сътрудничество“, обясни Карталов.

Програмата на руските гастроли на българския оперен театър ще бъде официално представена на пресконференции в Болшой театър в Москва на 11 май.

На 12 май пред московчани ще бъде представена операта от Любомир Пипков „Янините девет братя“, на 13 май руският зрител го очаква среща с класическия балет „Корсар“ в постановката на главния балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър Елдар Алиев. А от 18 до 23 май българските артисти ще представят шедьовъра на Вагнер – тетралогията „Пръстенът на нибелунга“.

От България към Русия софийският театър изпрати девет камиона с разнообразно сценично оборудване, декори и костюми.

СОФИЯ, 5 май. /Кор. ТАСС Игор Ленкин/.

Comments are closed.