muzobozrenie.ru – Гастроли на Софийската опера и балет в Болшой театър: „Янините девет братя“, „Корсар“ и „Пръстенът на нибелунга“

Вторник, 08 май 2018

Болшой театър, Пръстенът на нибелунга, Софийска опера и балет

През май Софийската опера и балет пристига в Москва с мащабна гастролна програма. На Новата сцена на Болшой театър ще бъдат показани операта на Л. Пипков „Янините девет братя“ (12 май), балета на А. Адам „Корсар“ (13 май) и – в продължение на четири вечери – тетралогията на Р. Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ (18, 19, 21 и 22 май).

Софийската опера и балет не е излизала на сцената на Болшой театър от 1981 г. Минали са повече от тридесет и пет години и не само тенденциите в изкуството, а целият свят се е променил. Естествено, стягайки се за нас, театърът се е постарал да се подготви на максимум. „Янините девет братя“ ще открие тези мащабни гастроли с програма, съставена обмислено и амбициозно.

„Деветте братя“ е перлата в творчеството на Любомир Пипков, един от „главните“ български композитори, опера, в която са отразели и търсенията на национална идентичност, и стремежът да се слеят достиженията на европейската опера на XIX век с експресивния авангарден език, свойствен за музиката от първото десетилетие на XX век.

На московските меломани се дава уникална възможност: на 12 май – само веднъж! – може да я чуят в Болшой театър (уверени сме, че силно впечатляващият визуален израз също няма да остави никого равнодушен) и при това тя се „гордее“, че „освен това“ може да бъде чута само в София, където в дадената конкретна сценична версия тя също се е появила съвсем неотдавна – само преди някакви си месец и половина!

Лесно е да се разбере защо при нас идва и балетът „Корсар“ – следващата „точка“ от гастролната програма (13 май). От една страна, това е Петипа, нашето „всичко“, станало „всичко“ за целия балетен свят, като при това тази година се отбелязват двеста години от рождението на великия станал русин французин. От друга страна, спектакълът също е съвсем свеж: премиерата му се е състояла през ноември 2017 г. Почитателите на балета, безусловно, ще поискат да „сравнят“ редакцията, следваща в Болшой, с тази, която ще покажат гостите. Впрочем, като специалист по Петипа традиционно излиза постановчикът, запознат от първа ръка с руския балет, – Елдар Алиев, който след пребиваването си в САЩ, вече повече от десет години е отдаден на Мариинския театър.

Гастролът ще продължи (и завърши) с тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Музикално изкушеният човек много добре разбира колко трудоемко и смело начинание е това – да се реализира постановката на целия Вагнеров цикъл. Софийската опера (директор и режисьор Пламен Карталов) така мощно и в пълния смисъл на думата безпрецедентно за Република България (първа постановка за цялата история на този театър) решава да отбележи още един двувековен юбилей – на Рихард Вагнер. Премиерите следват година след година – „Рейнско злато“ през 2010 г. (на сцената на Болшой театър спектакълът ще бъде показан на 18 май), „Валкюра“ – през 2011 г. (в Болшой – 19 май), „Зигфрид“ – през 2012 г. (21 май в Болшой). „Залезът на боговете“ (в Болшой на 23-ти) пристига навреме за двестната годишнина, чествана през 2013 г. В репертоара на Болшой театър в момента няма Вагнер, затова и го донасят нашите гости!

Източник на публикацията ГАБТ, 12.05.201

Comments are closed.