БТА, Оля Ал-Ахмед – Материали, излъчени в емисия „Международна информация” за гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър, Москва

Понеделник, 14 май 2018

С пълна тишина и затаен дъх посрещна руската публика артистите от България на сцената на Бошой театър. Изпратиха ги на крак бурни нестихващи аплодисменти и викове „Барво“! „Ние не дойдохме със звезди от световните оперни театри, а с първокласни български оперни звездни, които направиха един звезден спектакъл на сцената на Болшой театър в Москва“ коментира академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Тази вечер Софийската опера и балет открива гастролната програма в Москва с „Янините девет братя“

Москва, 12 май /Оля Ал-Ахмед, БТА/

След продължителна пауза на руската сцена от днес започва гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър в Москва. Спектаклите ще се играят на новата и на историческата сцена на държавния академичен Болшой театър от 12 до 23 май.

Репертоарът включва операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, балета „Корсар“ в постановката на Елдар Алиев и тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“.

Руската публика с нетърпение очаква българските артисти. Всички билети за спектаклите са продадени. „Радостен съм, че след голяма пауза Софийската опера и балет ще гастролира на сцената на Болшой театър“, каза генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.

Московската публика с нетърпение очаква трупата на Софийската опера. Интересът към самия театър и към репертоара, който ще представят българските ни колеги е голям. Мога да заявя, че всички билети за спектаклите – както за оперните, така и за балетните вече са продадени. Бих искал да пожелая на нашите гости успех и да спечелят любовта на московския зрител, допълни той.

Тази вечер Софийската опера и балет открива гастролната програма с операта „Янините девет братя“ на Любомир Пипков. „Ще покажем напълно нова версия, която сме приготвили специално за руския зрител“, каза академик Пламен Карталов, като подчерта, че по този мащабен проект е работил осем години.

/РВ/

С успех се увенча премиерата на „Янините девет братя“ в Москва

Москва, 13 май / Оля Ал-Ахмед, БТА /

На 12 май се състоя премиерният спектакъл на Софийската опера и балет в Болшой театър. С приветствено слово на руски посланик Бойко Коцев откри дните на Софийската опера в Москва. „Изключително сме щастливи, че успяхме да организираме такова мащабно събитие. Бих искал да отправя особена благодарност към академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и Владимир Урин, генералния директор на Болшой театър, за този упорит и плодотворен труд за осъществяването на такъв грандиозен проект“, каза посланик Бойко Коцев. „За последно Софийската опера и балет бяха гости на Болшой театър през 1981 година. Радостен съм, че тези гастроли възстановяват традицията на взаимодействие на културите на нашите два народа. Българската култура е част от европейското наследство. Но европейската култура без руската не би била цялостна. Събития като това са отражение на многовековното преплитане на културите, които ни обединяват , а не ни разделят. Тази вечер ще даде своя принос в поддържането и задълбочаването на духовните връзки между България и Русия, както и за укрепване на културното сътрудничество между нашите две страни“, каза посланикът.

Залата на Болшой театър беше пълна. Сред публиката бе и председателят на комисията по култура на Народното събрание Вежди Рашидов. Спектакълът бе посрещнат с голям интерес и възнаграден с аплодисменти от взискателната руска публика.

Българските артисти стъпиха с голямо вълнение на сцената на прочутия театър и достойно показаха уменията си. „За нас е огромна чест да пеем на сцената на Болшой театър. Това е един от най-големите театри в света. Вълнението и удоволствието са неизмерими. На тази сцена пеят звезди от световна величина, а сега и ние, артистите от България“, каза за БТА солистът Костадин Андреев. „Основното чувство е чувството за отговорност. Да защитим на първо място театъра си, да защитим българската оперна школа и класика, да защитим перлата на българските опери – „Янините девет братя“ по гениалната музика на Любомир Пипков и не на последно място – да защитим нашата държава. Тази вечер отново развяхме българското знаме“, допълни той.

Произведението на Любомир Пипков се прие сериозно и задълбочено от руския зрител.

Ирина Муравьова, музикален критик и анализатор на „Росийская газета“, е на мнение, че „операта „Янините девет братя“ е изключително грандиозен проект и трудна, но професионално изпипана работа. „Спектакълът е значим и много сериозен. В него се преплитат народните сказания, митологията и традицията със съвременните и вечни проблеми. Донякъде спектакълът е огледален образ на днешното състояние на света, който ежедневно се погубва от завистта и злобата. Музиката на Любомир Пипков ми напомня на Вагнеровите произведения – пафосна, завършена със силен акцент. Изпълнението на артистите беше на изключително високо ниво, предвид наистина трудната за изпяване музика. Впечатляващ е декорът и самият замисъл, показващ традициите, родовите отношения, доброто и злото, човешките ценности и християнството“, каза Ирина Муравьова.

Професионалното си мнение сподели и музикалният анализатор на вестник „Труд“ Сергей Бирюков, който е композитор. „Щастлив съм, че можах да се докосна до музиката на Любомир Пипков, който до този момент бе напълно непознат за мен. Впечатлен съм. За мен това е гениален композитор, неотстъпващ по нищо на Римски Корсаков, например. Смесването на български мотиви с традиционна класика е много въздействащо. Дано по-често имаме възможност да слушаме българска музика и да виждаме вашите изпълнители на руската сцена“, каза за БТА Бирюков.

Руската публика изпрати артистите от България със ставане на крака, нестихващи аплодисменти и възгласи: „Браво“!.

„Ние не дойдохме със звезди от световните оперни театри, а с първокласни български оперни звезди, които направиха един звезден спектакъл на сцената на Болшой театър в Москва“, коментира академик Пламен Карталов.

/МИМ/

Софийската национална опера и балет ще представи днес в Болшой театър балета „Корсар“

Москва, 14 май /Оля Ал-Ахмед, БТА/

Тази вечер на сцената на Болшой театър Софийската опера и балет ще се представи премиерния балетен спектакъл „Корсар“ от Адолф Адам. Хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на динамична версия на творбата е Елдар Алиев – световноизвестен балетист, хореограф и педагог и главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.

„Балетът „Корсар“ е един от известните класически балети, който включихме с огромна радост в репертоара си“, отбелязва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет.

„Корсар“ на Адолф Адам е балет в две действия. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е отново на Елдар Алиев (с фрагменти от хореографията на Мариус Петипа).

Балетът е създаден през 1856 година по едноименната поема на Джордж Байрон и се изпълнява за първи път в Парижката национална опера.

От два дни българските артисти репетират усилено на сцената на Болшой театър и тази вечер взискателната руска публика ще има възможността да се наслади на балета в изпълнение на трупата на Софийската опера и балет.

/МИМ/

С грандиозен успех се увенча представянето на балета на Софийската опера пред най-взискателната публика и на най-изисканата световна сцена – Болшой театър

Москва, 13 май /Оля Ал-Ахмед, БТА /

Руската публика в Болшой театър аплодира вчера цели 15 минути балетната трупа на Софийската опера и балет, които показаха спектакъла „Корсар“ по хореография на Елдар Алиев – световноизвестния балетист, хореограф и педагог и Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.

Още по време на спектакъла най-взискателните зрители не сдържаха аплаузите и виковете „Браво“. При всяко излизане на примите Марта Петкова и Боряна Петрова зрителите ги аплодираха предварително. Главният действащ герой в спектакъла Конрад-корсар, изпълняван от Никола Хаджитанев, трайно спечели симпатиите на руската публика, която не остана безразлична и към комичния образ в сюжета Сеид-паша, изпълнен от Трифон Митев. В края на първото действие, по време на антракта в кулоарите се коментираха впечатляващата сценография, декорите и великолепните костюми на танцьорите. Съвкупността от тези нюанси безспорно формираха цялостното представяне на спектакъла. Не на последно място бе и възприемането на самата музика изпълнена от оркестъра с диригент Борис Спасов, който е възпитаник на Болшой театър.

Балетът „Корсар“ от Адолф Адан е един от най-известните класически балети. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е отново на Елдар Алиев с използване на фрагменти от първоначалната хореография на Мариус Петипа. Алиев е и художник по осветлението на оригиналната и динамична версия на творбата, която се прие прекрасно от руската публика.

„Много ми хареса спектакъла. Българските изпълнители показаха една чиста класика с прецизно изпълнена хореография и запазени елементи от Петипа. Чиста класика, на която човек може да се наслади. Великолепна сценография и костюми. Истинска наслада за окото. Впечатлена съм от точността на движенията и пълния синхрон при груповите партии. Наистина впечатляващо! Ние сме виждали различни версии на „Корсар“. Тази постановка е най-близка до първоначалната на Мариус Петипа, а в същото време е разнообразена и много по-динамична, за което заслугата е на Елдар Алиев. Имате и прекрасни солисти, които бяха щедро възнаградени с аплодисменти. Показахте наистина това, с което балета на Софийската опера може да се гордее. Българският балет надмина нашите очаквания!,“ каза Наталия Викторова, кадър на московската консерватория и дългогодишен редактор в музикалната редакция на радиото.

Своето възхищение от видяното сподели и българския посланик в Москва г-н Бойко Коцев. „В интерес на истината бях малко притеснен преди представлението, тъй като артистите ни излизат на най-добрата сцена в страната с най-добър балет в света. Това, което видях е действително много достойно. Гордея се с това, което ръководителите на българската балетна школа към Софийската опера и балет са успели да съхранят и да развият. Радвам се, че след много дълго прекъсване нашият балет е отново на руската сцена и показа какво може. Искрено се надявам, че това е само едно начало за бъдещето сътрудничество между балетните школи на Русия и България“, каза за БТА посланик Бойко Коцев.

/ГГ/

С грандиозен успех се увенча представянето на балета на Софийската опера пред най-взискателната публика и на най-изисканата световна сцена – Болшой театър

Москва, 13 май /Оля Ал-Ахмед, БТА /

Руската публика в Болшой театър аплодира вчера цели 15 минути балетната трупа на Софийската опера и балет, които показаха спектакъла „Корсар“ по хореография на Елдар Алиев – световноизвестния балетист, хореограф и педагог и главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург. Още по време на спектакъла най-взискателните зрители не сдържаха аплаузите и виковете „Браво“. При всяко излизане на примите Марта Петкова и Боряна Петрова зрителите ги аплодираха предварително.

Своето възхищение от видяното сподели и българския посланик в Москва г-н Бойко Коцев. Искрено се надявам, че това е само едно начало за бъдещето сътрудничество между балетните школи на Русия и България“, каза за БТА посланик Бойко Коцев.

/ПК/

С грандиозен успех се увенча представянето на балета на Софийската опера пред най-взискателната публика и на най-изисканата световна сцена – Болшой театър

Москва, 13 май /Оля Ал-Ахмед, БТА /

Руската публика в Болшой театър аплодира вчера цели 15 минути балетната трупа на Софийската опера и балет, които показаха спектакъла „Корсар“ по хореография на Елдар Алиев – световноизвестния балетист, хореограф и педагог и главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург. Още по време на спектакъла най-взискателните зрители не сдържаха аплаузите и виковете „Браво“. При всяко излизане на примите Марта Петкова и Боряна Петрова зрителите ги аплодираха предварително.

Своето възхищение от видяното сподели и българския посланик в Москва г-н Бойко Коцев. Искрено се надявам, че това е само едно начало за бъдещето сътрудничество между балетните школи на Русия и България“, каза за БТА посланик Бойко Коцев.

/ПК/

Тази вечер Софийската опера и балет открива гастролната програма в Москва с „Янините девет братя“

Москва, 12 май /Оля Ал-Ахмед, БТА/

След продължителна пауза на руската сцена от днес започва гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър в Москва. Спектаклите ще се играят на новата и на историческата сцена на държавния академичен Болшой театър от 12 до 23 май.

Репертоарът включва операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, балета „Корсар“ в постановката на Елдар Алиев и тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“.

Руската публика с нетърпение очаква българските артисти. Всички билети за спектаклите са продадени. „Радостен съм, че след голяма пауза Софийската опера и балет ще гастролира на сцената на Болшой театър“, каза генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.

Московската публика с нетърпение очаква трупата на Софийската опера. Интересът към самия театър и към репертоара, който ще представят българските ни колеги е голям. Мога да заявя, че всички билети за спектаклите – както за оперните, така и за балетните вече са продадени. Бих искал да пожелая на нашите гости успех и да спечелят любовта на московския зрител, допълни той.

Тази вечер Софийската опера и балет открива гастролната програма с операта „Янините девет братя“ на Любомир Пипков. „Ще покажем напълно нова версия, която сме приготвили специално за руския зрител“, каза академик Пламен Карталов, като подчерта, че по този мащабен проект е работил осем години.

/РВ/

С успех се увенча премиерата на „Янините девет братя“ в Москва

Москва, 13 май / Оля Ал-Ахмед, БТА /

На 12 май се състоя премиерният спектакъл на Софийската опера и балет в Болшой театър. С приветствено слово на руски посланик Бойко Коцев откри дните на Софийската опера в Москва. „Изключително сме щастливи, че успяхме да организираме такова мащабно събитие. Бих искал да отправя особена благодарност към академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и Владимир Урин, генералния директор на Болшой театър, за този упорит и плодотворен труд за осъществяването на такъв грандиозен проект“, каза посланик Бойко Коцев. „За последно Софийската опера и балет бяха гости на Болшой театър през 1981 година. Радостен съм, че тези гастроли възстановяват традицията на взаимодействие на културите на нашите два народа. Българската култура е част от европейското наследство. Но европейската култура без руската не би била цялостна. Събития като това са отражение на многовековното преплитане на културите, които ни обединяват , а не ни разделят. Тази вечер ще даде своя принос в поддържането и задълбочаването на духовните връзки между България и Русия, както и за укрепване на културното сътрудничество между нашите две страни“, каза посланикът.

Залата на Болшой театър беше пълна. Сред публиката бе и председателят на комисията по култура на Народното събрание Вежди Рашидов. Спектакълът бе посрещнат с голям интерес и възнаграден с аплодисменти от взискателната руска публика.

Българските артисти стъпиха с голямо вълнение на сцената на прочутия театър и достойно показаха уменията си. „За нас е огромна чест да пеем на сцената на Болшой театър. Това е един от най-големите театри в света. Вълнението и удоволствието са неизмерими. На тази сцена пеят звезди от световна величина, а сега и ние, артистите от България“, каза за БТА солистът Костадин Андреев. „Основното чувство е чувството за отговорност. Да защитим на първо място театъра си, да защитим българската оперна школа и класика, да защитим перлата на българските опери – „Янините девет братя“ по гениалната музика на Любомир Пипков и не на последно място – да защитим нашата държава. Тази вечер отново развяхме българското знаме“, допълни той.

Произведението на Любомир Пипков се прие сериозно и задълбочено от руския зрител.

Ирина Муравьова, музикален критик и анализатор на „Росийская газета“, е на мнение, че „операта „Янините девет братя“ е изключително грандиозен проект и трудна, но професионално изпипана работа. „Спектакълът е значим и много сериозен. В него се преплитат народните сказания, митологията и традицията със съвременните и вечни проблеми. Донякъде спектакълът е огледален образ на днешното състояние на света, който ежедневно се погубва от завистта и злобата. Музиката на Любомир Пипков ми напомня на Вагнеровите произведения – пафосна, завършена със силен акцент. Изпълнението на артистите беше на изключително високо ниво, предвид наистина трудната за изпяване музика. Впечатляващ е декорът и самият замисъл, показващ традициите, родовите отношения, доброто и злото, човешките ценности и християнството“, каза Ирина Муравьова.

Професионалното си мнение сподели и музикалният анализатор на вестник „Труд“ Сергей Бирюков, който е композитор. „Щастлив съм, че можах да се докосна до музиката на Любомир Пипков, който до този момент бе напълно непознат за мен. Впечатлен съм. За мен това е гениален композитор, неотстъпващ по нищо на Римски Корсаков, например. Смесването на български мотиви с традиционна класика е много въздействащо. Дано по-често имаме възможност да слушаме българска музика и да виждаме вашите изпълнители на руската сцена“, каза за БТА Бирюков.

Руската публика изпрати артистите от България със ставане на крака, нестихващи аплодисменти и възгласи: „Браво“!.

„Ние не дойдохме със звезди от световните оперни театри, а с първокласни български оперни звезди, които направиха един звезден спектакъл на сцената на Болшой театър в Москва“, коментира академик Пламен Карталов.

/МИМ/

Софийската национална опера и балет ще представи днес в Болшой театър балета „Корсар“

Москва, 14 май /Оля Ал-Ахмед, БТА/

Тази вечер на сцената на Болшой театър Софийската опера и балет ще се представи премиерния балетен спектакъл „Корсар“ от Адолф Адам. Хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на динамична версия на творбата е Елдар Алиев – световноизвестен балетист, хореограф и педагог и главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.

„Балетът „Корсар“ е един от известните класически балети, който включихме с огромна радост в репертоара си“, отбелязва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет.

„Корсар“ на Адолф Адам е балет в две действия. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е отново на Елдар Алиев (с фрагменти от хореографията на Мариус Петипа).

Балетът е създаден през 1856 година по едноименната поема на Джордж Байрон и се изпълнява за първи път в Парижката национална опера.

От два дни българските артисти репетират усилено на сцената на Болшой театър и тази вечер взискателната руска публика ще има възможността да се наслади на балета в изпълнение на трупата на Софийската опера и балет. /МИМ/

С грандиозен успех се увенча представянето на балета на Софийската опера пред най-взискателната публика и на най-изисканата световна сцена – Болшой театър

Москва, 13 май /Оля Ал-Ахмед, БТА /

Руската публика в Болшой театър аплодира вчера цели 15 минути балетната трупа на Софийската опера и балет, които показаха спектакъла „Корсар“ по хореография на Елдар Алиев – световноизвестния балетист, хореограф и педагог и Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.

Още по време на спектакъла най-взискателните зрители не сдържаха аплаузите и виковете „Браво“. При всяко излизане на примите Марта Петкова и Боряна Петрова зрителите ги аплодираха предварително. Главният действащ герой в спектакъла Конрад-корсар, изпълняван от Никола Хаджитанев, трайно спечели симпатиите на руската публика, която не остана безразлична и към комичния образ в сюжета Сеид-паша, изпълнен от Трифон Митев. В края на първото действие, по време на антракта в кулоарите се коментираха впечатляващата сценография, декорите и великолепните костюми на танцьорите. Съвкупността от тези нюанси безспорно формираха цялостното представяне на спектакъла. Не на последно място бе и възприемането на самата музика изпълнена от оркестъра с диригент Борис Спасов, който е възпитаник на Болшой театър.

Балетът „Корсар“ от Адолф Адан е един от най-известните класически балети. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е отново на Елдар Алиев с използване на фрагменти от първоначалната хореография на Мариус Петипа. Алиев е и художник по осветлението на оригиналната и динамична версия на творбата, която се прие прекрасно от руската публика.

„Много ми хареса спектакъла. Българските изпълнители показаха една чиста класика с прецизно изпълнена хореография и запазени елементи от Петипа. Чиста класика, на която човек може да се наслади. Великолепна сценография и костюми. Истинска наслада за окото. Впечатлена съм от точността на движенията и пълния синхрон при груповите партии. Наистина впечатляващо! Ние сме виждали различни версии на „Корсар“. Тази постановка е най-близка до първоначалната на Мариус Петипа, а в същото време е разнообразена и много по-динамична, за което заслугата е на Елдар Алиев. Имате и прекрасни солисти, които бяха щедро възнаградени с аплодисменти. Показахте наистина това, с което балета на Софийската опера може да се гордее. Българският балет надмина нашите очаквания!,“ каза Наталия Викторова, кадър на московската консерватория и дългогодишен редактор в музикалната редакция на радиото.

Своето възхищение от видяното сподели и българския посланик в Москва г-н Бойко Коцев. „В интерес на истината бях малко притеснен преди представлението, тъй като артистите ни излизат на най-добрата сцена в страната с най-добър балет в света. Това, което видях е действително много достойно. Гордея се с това, което ръководителите на българската балетна школа към Софийската опера и балет са успели да съхранят и да развият. Радвам се, че след много дълго прекъсване нашият балет е отново на руската сцена и показа какво може. Искрено се надявам, че това е само едно начало за бъдещето сътрудничество между балетните школи на Русия и България“, каза за БТА посланик Бойко Коцев.

Comments are closed.