uspelite.bg – Слейте магията на Белоградчик с летния фестивал „Опера на върховете“

Неделя, 17 юни 2018

Светът не ги избра за едно от новите си седем чудеса, но режисьорът Пламен Карталов гласува доверие на живописта в Белоградчишките скали и ги превръща във фон на пет оперни и три балетни постановки.

Фестивалът се организира от Министерство на културата, Софийската опера и балет и община Белоградчик. За първа година в програмата е включен и световноизвестния мюзикъл „Мама миа“, който ще се играе от 26 до 28 юли.

Представленията на Софийската опера и балет започват на 13 юли с балета „Корсар“, ден по-късно ще бъде представен балета „Жизел“, а на 15-и юни ще се играе „Дон Кихот“. Пет дни по-късно започват оперните представления с „Реквием“, на Джузепе Верди, „Кармен“ на Жорж Бизе и „Тоска“ на Джакомо Пучини.

Програмата предвижда в последните три дни от фестивала да бъде представена и пещерната фестивална импресия по музика на Вагнер „Богове, великани, джуджета и валкюри“. Представлението се играе в пещерата „Магура“, където в продължение на около два часа пред публика се показват магични и фантастични сцени от опери на Вагнер.

Билетите за летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“, вече са в продажба, съобщават от Общината. Цената за оперните спектакли е от 30, 40, 50, 60 и 80 лв., за балетните спектакли – от 20, 30, 40, 50 и 60 лв., а за фестивалната импресия „Вагнер Магура – Богове, Великани, Джуджета, Валкюри” – 80 лв., включващ и дегустация на регионално вино от винарска изба „Магура“.

Билетите може да се закупят в Туристически информационен център – Белоградчик, в МОЛ Видин, на касата на Софийска опера и балет (София, ул. „Врабча“ №1), във всички каси на Easypay в цялата страна, както и онлайн от сайта www.operasofia.bg чрез системата за разплащане ePay.bg.

Във връзка с осигуряване на пропускателен режим и недопускане на задръствания ще бъде забранено придвижването с лични превозни средства до паркинга на Белоградчишката крепост, където ще е разположена сцената на летния оперен фестивал, допълват от Общината.

За тази цел е осигурен транспорт – автобуси на фирма „Алексиев“, които ще се движат регулярно по маршрут от центъра – сградата на Български пощи ЕАД /пощата/, до паркинга на крепостта от 18.30 ч. до началото на представлението и обратно веднага след края му. В автобусите се допускат само пътници, снабдени с билети за спектакъла за съответния ден.

За публиката, пътуваща от Видин, са осигурени автобуси, които ще тръгват в 17.30 ч. от автогара „Алексиев“ в деня на спектаклите в Белоградчишката крепост. Цената на двупосочен билет Видин-Белоградчик-Видин е 10 лв. Билети за пътуване се закупуват от касата на автогарата.

http://uspelite.bg/sleite-magiyata-na-belogradchik-s-letniya-festival-opera-na-varhovete-1

Comments are closed.