БТА – В полунощ започва строежът на декорите на „Мама миа“ – „копие“ на гръцки остров – Пенка Момчилова, БТА

Сряда, 11 юли 2018

           В полунощ тази вечер започва строежът на декорите за мюзикъла Mamma Mia!, съобщи на пресконференция днес акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла.

За две години са откупени правата за мюзикъла по либретото на Катрин Джонсън, по идея на Джуди Креймър, и музика на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от АББА, уточни Карталов.

Декорът е монументален – представлението е било предвидено за традиционната постановка на Софийската опера на открито в началото на лятото, но заради ремонти и други затруднения идеята не е осъществена, отбеляза режисьорът.

По думите му, сценографията е съвсем естествена – като картичка от гръцки остров. Между елементите са вятърна мелница, в която живеят тримата евентуални бащи на Софи – майката Дона не им е осигурила хотел, защото не ги е канила на сватбата на дъщеря си. Между атракциите са още лодка, движеща се по сцената, коне, „истинско море“, в което артистите „плуват“. С промени за секунди на две кулиси често и бързо се сменят екстериорът и интериорът.

Спектакълът – пътуване в мечтите на главната героиня Софи, да обича и да бъде обичана, е динамичен, но не имитира филма, който е като клип с постоянната смяна на местата. Фокусът на сцената е върху психологията на героите с техните драми, радости, вълнения, съмнения. . . Всичко това прави авторската режисьорска и сценографска версия съвсем различна от десетките и стотиците, които могат да се видят и в интернет, каза Пламен Карталов.

Маестрото не е правил кастинг в традиционния смисъл, а е поканил на прослушване доказали се артисти от различни жанрове – опера, мюзикъл, рок, поп, драматичен театър, и е убеден, че е намерил най-подходящите изпълнители за 12-те главни роли. Между първите, с които е разговарял, са Орлин Горанов и Ники Сотиров, който сам пожелал да участва. Двамата са в ролите на бащите. Орлин Горанов е Сам – заедно с Влади Михайлов и Кирил Иванов, а Ники Сотиров – Бил, с Александър Георгиев. В партията на Хари се редуват Симеон Владов и Николай Павлов.

Сред артистите от силната група на Музикалния театър, с опит в мюзикълите, са Весела Делчева – Софи, Людмила Козарева и Еделина Кънева – Дона, Денко Проданов – Скай. Някои от гостите „делят“ ролите с артисти от операта, които също играят и мюзикъли, повече детски, припомни Карталов. Роузи са Деница Шопова и Силвана Пръвчева, Таня – Яница Маслинкова и Елена Стоянова.

Хитовете на АББА са преведени на български и са разиграни като миниатюри, от които е „конструиран“ целият спектакъл, по думите на режисьора. Органично вплетени в действието са и танците. Между примерите е забавно-еротичната сцена на плажа след бурна нощ, без нищо вулгарно, отбеляза Пламен Карталов.

Звучат четири електрически пиана, три китари и перкусии. Диригент е Светослав Лазаров, хореограф – Риолина Топалова. Сценографията е на Нела Стоянова, костюмите – на Християна Михалева. Преводът е на Милена Боринова. Озвучаването е поверено на „Жокер медиа“.

/ПП/

София, 10 юли /Пенка Момчилова, БТА/

Comments are closed.