Операта „Дон Карлос“ – 30 години на сцената на първия ни оперен театър

Вторник, 18 декември 2018

Александрина Пендачанска и Камен Чанев Александрина Пендачанска и Камен Чанев

Ivan Marinov 200
Иван Маринов
2Mladenov Andreeva
Атанас Младенов, Александрина Стоянова Андреева.

Юбилейният спектакъл се  посвещава на 90 годишнината от рождението на композитора и диригента Иван Маринов. В „Дон Карлос“ на 23 декември, т.г., ще участват изявени творци, чийто имена са известни не само у нас, но и на големите оперни сцени. Това са Александрина Пендачанска  в ролята на Елизабет Валоа и Камен Чанев в ролята на Дон Карлос.

За първи път в ролята на Родриго, маркиз Поза, ще излезе на сцената младият баритон Атанас Младенов, а в ролята на принцеса Еболи – Александрина Стоянова Андреева.

Филип II ще бъде Светозар Рангелов, а Великият инквизитор е Петър Бучков.

Balke 250

Диригент на 23 декември е Михаел Балке от Германия.

От премиерата на „Дон Карлос“ на 18 април 1988 г. до днес, са изминали цели 30 години. Професор Светозар Донев, който тогава е бил директор на Софийската опера, възлага на режисьора Пламен Карталов да направи нова постановка на прочутата опера на Верди. За „Дон Карлос“ на Пламен Карталов днес той казва следното: „Режисурата е интересна и съвременна. Дотогава постановката беше традиционна. Новаторското изкуство на Маестрото се изрази в това, че той направи старите герои, мизансцените и хорът да бъдат разпознаваеми, актуални герои. И резултатът е учудващ – операта шества вече 30 години на наши и чужди сцени.“

В този спектакъл преминават четири поколения световно известни певци – баси като: Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Димитър Петков, Димитър Станчев, Юлиян Константинов и младите: Ангел Христов, Орлин Анастасов, Петър Бучков и др.
В „Дон Карлос“ се изявява високият професионализъм на тенорите Калуди Калудов, Емил Иванов, Костадин Андреев, Бойко Цветанов, Даниел Дамянов, на баритоните Нико Исаков, Владимир Стоянов, Венци Анастасов, Бисер Георгиев, Пламен Димитров и др.
Сопраните Гена Димитрова, Ана Томова- Синтова, Валери Попова, Стефка Евстатиева, Цветелина Василева, Мария Белчева, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Габриела Георгиева, Димитринка Райчева доказват своя талант и в  това представление.

Мецосопраните Стефка Минева, Виолета Урман, Иванка Нинова, Даниела Дякова, Елена Чавдарова-Иса покоряват публиката на Софийската опера в гениалната опера на Верди.

„Дон Карлос“ дирижират големи, утвърдени творци като диригентите  Иван Маринов, Борис Хинчев, Георги Нотев, Адам Фишер и др. С прочутата творба на Верди правят своите дебюти диригентите Алесандро Санджорджи и Григор Паликаров.
Спектакълът „Дон Карлос“ е един от най-търсените и гледаните не само у нас, но и в чужбина. През 2002 г. Софийската опера и балет посети с него Япония, а също така и Германия.
Гениалният Николай Гяуров избира операта „Дон Карлос“ на Пламен Карталов, за да отбележи с нея в София своя 40 годишен юбилей. Днес тя се съхранява в златния фонд на БНТ.

„Това беше прекрасно изживяване навремето – спомня си Стефка Минева. Всеки уважаващ себе си театър би трябвало да има заглавието в своя репертоар. Безспорно тя е една от най-красивите опери на Верди, но и най-трудната за изпълнение за всички солисти без изключение.“

PENDACHANSKA KARTALOFF 200

Професор Боянка Арнаудова, споделя за премиерата на „Дон Карлос“ следното: „Пламен Карталов доказа, че неговата версия на прочутата опера е с изключителни достойнства. Динамично водено сценично действие, персонална работа с всеки солист, колорита в изпълненията и съвършено изпипаните движения на всички – това е „запазената марка“ на Карталов. Факт с висока стойност в „Дон Карлос“ е многопосочната връзка на постановъчната идея и режисьорски намерения на Маестро Карталов. Той е потърсил онази степен на условност, определени драматични акценти, в които действието разчупва играта, за да се превърне в зрима, достоверна човешка реакция.“

Comments are closed.