Пет години концерти за бебоци в Софийската опера – impressio.dir.bg

Събота, 19 януари 2019

Акад. Пламен Карталов: „Отглеждаме ново поколение оперна публика“

Началото на детската програма „Отиваме на опера и балет от 3 до 14„, създадено по идея на директора на Софийската опера Пламен Карталов стартира през месец февруари 2008 г. Грижата на първия оперен театър е да се отгледа и възпита бъдеща оперна публика. Стартът е с адаптацията на „Вълшебната флейта“, „Хензел и Гретел“ и „Петя и вълкът“.

Снимка: Софийска опера

Завесата се отваря на 6 февруари 2008 г. и вълшебствата не спират и до днес.

На камерна сцена са осъществени 32 премиери на детски опери, балети, мюзикъли и адаптации на големи оперни заглавия. Сред тях са – „Златната ябълка“, „Мечо Пух“, „Вълкът и седемте козлета“, „Бременските музиканти“, „Трите прасенца“, „Червената шапчица“, „Пепеляшка“, „Спящата красавица“, „Цветята на малката Ида“, „Зле опазеното момиче“, „Хитрата лисичка“, „Рейнско злато за деца“, „Севилският бръснар за деца“, „Детето и вълшебствата“, „Дългата коледна вечеря“, „Амал и нощните посетители“, „Аладин и вълшебната лампа“, „Учителят по музика“, „История с патоци, мечо и лиса“ и още други.

Снимка: Софийска опера

През настоящия сезон 2018-2019 предстоят две премиери – фамилната опера „Котката“ по музика на Масимилиано Матезич и интерактивният спектакъл – „Музикална азбука“ – музика Луиза Станоева. С тях заглавията стават 34 на брой.

Досега са изиграни 1388 детски спектакъла и са посетени от 134 226 души.

Камерна сцена дава възможност на децата да контактуват със солистите, да са съпричастни със своите любими герои и да станат активен участник в театралното действие. След спектакъла всяко дете има възможност да съхрани своите спомени, да се докосне до декора, до реквизита, любимия герой и да се почувства артист.

В края на всеки сезон детската програма се изнася на открито – в парка на Военната академия. Там се пренасят тези заглавия, които позволяват да се изиграят в естествен декор. Тогава детската публика става още по-непосредствен участник в самото театрално действие.

Снимка: Софийска опера

Още по-силни впечатления и емоции провокира гостуването във Видин – на крепостта Баба Вида с „Шегобишко на острова на чудесата“.

Детската програма гостува и извън София. Незабравими остават срещите с публиката във Велинград, Правец, Ниш, Велико Търново.

С детската програма се отбелязват и рождени дни. Незабравими са миговете и емоциите с любимите герои.

Снимка: Софийска опера

Грижите на театъра за най-малките не спират. През 2017 г. със собствени средства е направено специално оборудване „Армани“, за да се осигури комфорт на нашите малки зрители.

По идея на академик Пламен Карталов през 2014 г. стартира и втори клон от детската програма. Той е насочен към още по-малка аудитория – от 0 до 3 години.

Снимка: Софийска опера

През 2019 г.  Концертите за Бебоци навършват 5 години, които до този момент са 464 на брой и са посетени от 19 767 деца от 0 до 3 години и техните родители – бъдещи почитатели на операта.  В специално оборудвана зала малчуганите правят своите първи срещи с фрагменти от класически опери, любими детски хитови песни, запознават се с малка част от музикалните инструменти.

https://impressio.dir.bg/stsena/pet-godini-kontserti-za-bebotsi-v-sofiyskata-opera

Comments are closed.