ОПЕРНАТА ПРИМА МАРИЯ ГУЛЕГИНА ОПРЕДЕЛЯ МУЗИКАТА НА ВАГНЕР КАТО ФИЛОСОФИЯ – ЙОАНА АЛЕКСАНДРОВА, БТА

Петък, 25 януари 2019

 

Световноизвестното сопрано Мария Гулегина даде днес официална пресконференция пред журналисти в Софийската опера и балет.

Поводът е участието й в предстоящия спектакъл „Парсифал“, в ролята й на Кунди.

Пред медиите Гулегина разказа, че след като е получила поканата от режисьора Пламен Карталов, веднага се е съгласила. Тя сподели мнението си, че акад.Карталов много точно успява да разчете написаното от Вагнер и умее да го подаде на артистите в процеса на работа.

Мария Гулегина обясни, че след 34 години на сцената се е осмелила да изпълнява Вагнер.

„Вагнер не е музика, а философия. Душевната нагласа, която е необходима, за да се занимаваш с музиката на този композитор е като да рисуваш икона – първо трябва да се причестиш. „, сподели оперната прима.

Гулегина поясни, че за да се пее в такива големи музикални интервали се изисква много здрав вокален апарат и голяма опитност. Но като най-важно за един оперен певец, тя изтъкна умението да се предаде на публиката идеята на композитора, но не само като красив глас и емоция, а и подплатена с висока духовност.

Оперната прима разказа още, че е имала честта да познава лично Гена Димитрова и Николай Гяуров и за нея е огромна отговорност да е на сцена в родината им. „Пристигнах тук, и за да почета своите приятели и колеги“, допълни тя.

Като съвет към младите артисти Гулегина сподели, че според нея е важно да намерят добър учител, който да има търпение като родител и да не спират да работят. Самата тя призна, че дължи успеха си на гениалния си педагог.

/ММ/

София, 24 януари /Йоана Александрова, БТА/

Comments are closed.