МАРИЯ ГУЛЕГИНА: ВАГНЕР НЕ Е МУЗИКА, А ФИЛОСОФИЯ – БГНЕС

Петък, 25 януари 2019

За да може човек да разбере Вагнер и да го постигне трябва да има много добър опит в италианската школа, но най-важното е човек да е узрял духовно. Това каза на пресконференция в Софийската опера и балет световноизвестното сопрано Мария Гулегина, предаде репортер на БГНЕС.

Руската оперна прима е у нас по покана на директора на операта акад. Пламен Карталов и ролята й на Кундри в операта „Парсифал”. Представленията са на 30 януари и 1 февруари. Най-важното за артиста е да намери в ролята това, което на него му е най-интересно да покаже на публиката. Това не е просто да се покажат някакви движения, някакви звуци. Това задължително трябва да е някакъв емоционален подтик.

Но най-важното е да покаже пред публиката идеята на композитора”, каза сопраното, което от 35 години е на сцена и чак сега се осмелява да започне да изпълнява Вагнер.

Според руската оперна прима сложното и специфичното при този композитор са големите и различни интервали, които могат да навредят на един млад глас. Тя добави още, че години наред отказвала да пее Вагнер, но когато получила предложението на акад. Пламен Карталов да участва в „Парсифал” решила да се запознае с гено, гледала постановката и накрая се решила направи тази крачка, като преди това се записала на курс по немски.

Директорът на операта акад. Пламен Карталов разкри, че през новия сезон планира да постави „Тоска” и „Турандот”, в които Гулегина ще бъде поканена да вземе участие./БГНЕС/

http://www.bgnes.com/laifstail/shoubiznes/4635771/?fbclid=IwAR1Tjdu_x9lK3u_p-2ABnk2UBh8S2NpBV9-TkpdIT0-Arc-G7PI1AIdVcFc

видео от пресконференцията
https://www.youtube.com/watch?time_continue=219&v=XlT2Q2UJjrc

Comments are closed.