ПЛАМЕН КАРТАЛОВ СЪБИРА ЕВРОПЕЙСКИ ЕКИП ЗА „ТРУБАДУР“ В СОФИЯ – Иван Върбанов, The News BG Reporter

Петък, 22 февруари 2019

Автор: Иван Върбанов

София, 22-02-2019 г., The News BG Reporter | Директорът на Софийската опера и балет – акад. Пламен Карталов, събира европейски екип за премиерата на „Трубадур“, която е насрочена за 23 февруари 2019 г. Режисурата, сценографията и художественото осветление са поверени на Филипо Тонон, костюмите – на Кристина Ачети, диригент ще е Лоран Кампелон.

И още …
Оперната продукция „Трубадур“ ще продължи колаборацията на Първия ни оперен театър с оперната академия на „Райна Кабаиванска“. След участия в спектаклите на „Вертер“, „Турандот“ и „Дон Паскуале“, сега и в „Трубадур“ ще се включат ученици на Кабаиванска, която е обещала да присъства лично за спектакъла им на 24-ти февруари. На сцената в главните роли ще пеят: Марили Санторо (сопрано, Италия), Ана Витория Питс (мецосопрано, Аржентина), Карло Сео (баритон, Корея), Давиде Риу (тенор, Корея) и Костадин Мечков (бас, България).
Премиерният състав е ясен: Граф Ди Луна – Кирил Манолов, Леонора – Радостина Николаева, Азучена – Иванка Нинова, Манрико – Даниел Дамянов, Ферандо – Светозар Рангелов, Инес – Баясгалан Дашням, Руиц – Ангел Антонов, Старият циганин – Антон Радев, Вестител – Слави Манов.

Маестро Лоран Кампелон е категоричен, че музикалната интерпретация ще търси максимално точното и автентично възпроизвеждане на нотната партитура. „Има традиции да се отрязват твърде много части от партитурата, или да се добавят и дописват ноти. Такава практика често няма нищо общо с оригиналната партитура. Опитахме се да бъдем максимално верни на написаното от Верди, който е човек на театъра. Следвахме изключително точно идеята на композитора, защото, когато той указва темпо, корона, пауза – то това не е случайно написано, а има своето важно значение“, обяснява Кампелон.

Концепцията на режисьора Филипо Тонон е стъпила на естетиката на Средновековието, но осмислена и пресъздадена през светоусещането на Романтизма. Тонон определя продукцията като изключително красива. Благодарен е на академик Карталов за възможността да работи по проекти със Софийската опера и балет. „Това е едно прекрасно сътрудничество, което ни позволява да израстваме – дори режисьорски, търсейки най-адекватните и верни решения на съпоставянето на музиката и мизансцена.“
Филипо Тонон казва, че решава да включи един танц, композиран от Верди. Изключително рядко е такова съчетание на операта с балетните номера. Създадените танцови номера са седем на брой и продължават почти 25 минути. В сегашната премиерна продукция на „Трубадур“ ще бъде представен един от тях, който е включен във второ действие. По думите на Тонон това ще предаде уникалност на спектакъла, който ще го отличи и по този принцип от другите, създавани до момента.

Джузепе Верди е привлечен от необичайния сюжет на драмата на испанския писател Антонио Гарсиа Гутиерес – „Трубадур“. Заради романтиката – като експресия, чувства, развитие, цялостен заряд; заради кипящите страсти и ярко изразените действия, развръзка и обрати.
В творбата отчетливо манифестира темата за борбеността, героиката и душевната устойчивост. „Трубадур“ е изключително ярка, чувствена, въздействаща и запомняща се опера. С достъпната си и бързо разпознаваема от широката публика мелодика, с емблематични арии и музикални ансамбли – превърнали се в част от символите на непреходната музикална оперна съкровищница, заглавието идентифицира една от най-популярните и обичани опери в света.

„Трубадур“ е израз на огъня от непримирими противоборства, контрасти, стълкновение, но и дълбоки и невероятно красиви извисени чувства и преживявания на персонажите. Особена красота на музиката придава характерният национален колорит, защото много от темите са близки до народните мотиви.
Верди пише музиката само за 29 дни, запленен и увлечен от сюжета изцяло. По време на работата си над операта внезапно умира либретистът Салваторе Каммарано, което налага третото и четвърто действие да бъде дописано от поета Леон Бардаре. Много от мелодиите в операта стават любими революционни песни за народа на Италия.
Първото представяне на „Трубадур“ е в Рим, в театър „Аполо“ на 19 януари 1853 г. и веднага завоюва невероятен успех. Шедьовърът на Верди е представен в Болшой през 1972 г, а постановката е на немския режисьор Ерхард Фишер. На сцената е самата Елена Образцова и баритона Юрий Мазурок.
Сред световните емблематични постановки на „Трубадур“ трябва да бъде отбелязана премиерата по време Залцбургския фестивал, състояла се на 15 август 2014 г. Спектакълът бе предаван на живо в много страни. В главните роли се представиха Анна Нетребко и Пласидо Доминго. Спектакълът бе дело на латвийския режисьор Алвис Херманис, а на диригентския пулт застана Даниел Баренбой.

Меломаните със сигурност помнят и още една постановка – представена през март 2016 г. в Опера „Бастилия“. Сюжетът бе пренесен в периода на Първата световна война, а зрелищността, светлинната еферия и сценографията белязаха уникалността на постановката.
В България „Трубадур“ е представена за първи път през 1914 година, а откъси от операта са играни още през 1891 година.

Традицията да бъдат представени италиански шедьоври ще бъде продължена с две изпълнения на „Реквием“ – Верди. Академик Карталов посочи, че „Дон Жуан“ на Моцарт ще бъде последната премиера от цикъла нови постановки на Софийската опера и балет за сезона.

С премиерата на балета „Легенда за езерото“ – на 15 март т.г., по музика на Панчо Владигеров, ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на композитора.

След премиерата на 23-ти февруари, следващите спектакли на „Трубадур” са на 26-и, 27-и и 28-и февруари от 19 часа, а представлението с ученици на Райна Кабаиванска ще се състои на 24-ти февруари от 16 часа.

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера и балет на ул.”Врабча” 1, чрез касите на EasyPay в страната, както и в интернет на адрес: operasofia.bg и в мрежата на eventim.bg .

1. Нюз БГ Репортер:  https://newsbgreporter.com/

2. Втора платформа:  https://newsbgreporter.blogspot.com/

Comments are closed.