9 март – първа среща на Вагнеровото общество в България

Четвъртък, 28 февруари 2019

Скъпи приятели на Софийската опера и балет,

Уважаеми почитатели на творчеството на Рихард Вагнер,

Имаме удоволствието да Ви поканим на първата среща на Вагнеровото общество в България за 2019 година на 9 март от 11:00 часа в голямата зала на Софийската опера и балет.

В рамките на събитието доц. Петър Пламенов ще изнесе лекция на тема „Гълъбът и Лебедът. Вина и изкупление в операта ПАРСИФАЛ  на Рихард Вагнер“.

Гостите на събитието ще имат възможност да чуят и фрагмент от сцена на Кундри от операта „Парсифал“ в изпълнение  на Гергана Русекова. Корепетитор Йоланта Смолянова.

Представянето за пръв път в България на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“ превърна Софийската опера и балет в един от водещите театри, застъпили този репертоар. Постановките на Пламен Карталов поставиха началото на Вагнерова традиция у нас и наложиха нов стандарт в интерпретацията на тези заглавия в световен мащаб. Отзвукът в престижни интернационални издания за високата художествена стойност на тези мащабни продукции и огромният интерес на родната и чужда публика отредиха на Софийската опера мястото на едно от основните Вагнерови средища.

С настоящия текст анонсираме началото на серия от събития, които ще се провеждат регулярно до откриването на СЕДМИЯ ВАГНЕРОВ ФЕСТИВАЛ.

Всеки месец ще бъдат организирани срещи на Вагнеровото общество в България, на които ще можете да се запознаете с детайли от творчеството на великия немски композитор, разгледани от различни ракурси с препратки от философия, кино, естетика, музика…

Преди събитието любезно Ви каним на чаша кафе или чай в партерното фоайе на Операта.

Очакваме Ви на 9 март от 11:00 часа в голямата зала на Софийската опера и балет – ул. „Врабча“ 1.

Вход свободен след предварително записване на имейл reservations@operasofia.bg или на телефон + 359 2 8006266, 0879 40 76 43.

Comments are closed.