Роди се звезда – Мая Филипова, impressio.dir.bg

Сряда, 06 март 2019

Роди се звезда - Мая Филипова, impressio.dir.bg Колаж: Павлин Даскалов/Dir.bg

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Весела Делчева – „българската“ Кристин от мюзикъла „Фантомът на операта“

Автор: Мая Филипова

Тя е
Кристин от “Фантомът на операта“,
Софи от “Мamma Mia“,
Бети Шийфър от „Булевардът на залеза“,
Марго от “Любов и смърт в Мулен Руж“,
Шийла от „Коса“,
Дороти от „Магьосникът от Оз“,
Принцеса Бадрулбудура от „Аладин“, 
Луиза от „Зоро“…

Тя е Весела Делчева – новата звезда на мюзикъла у нас. Родена е на 16 ноември 1986 г. в София.  Завършва Националната музикална академия, спец. „Поп и джаз пеене“ и втора магистратура – спец.  “Музикално-сценична режисура“. От 2011 г. е част от трупата на Национален музикален театър „Стефан Македонски“, където е изиграла много главни роли в мюзикъли. В момента изпълнява ролята на Кристин Дае в хитовия „Фантомът на операта“от Андрю Лойд Уебър, постановка на акад. Пламен Карталов. Мюзикълът, посветен на Сара Брайтман е най-дълго играното музикално шоу на Бродуей, с над 10 000 представления в Ню Йорк. Софийската премиера на „Фантомът на операта“ се състоя на 25, 26 и 27 януари 2019 г. в Музикалния театър.

Представяме Ви Весела Делчева  – ексклузивно пред Dir.bg:   

Снимка: Личен архив

- Поздравления за най-новата Ви роля! Изграждате впечатляващ образ на Кристин. У нас „Фантомът“ беше най-очакваната премиера за 2019-а… Какво е усещането да сте част от целия този процес?
- Истинско щастие и огромно творческо удовлетворение!
Успехът, който пожънахме е благодарение на огромния труд на всички художествени екипи.

Това е колективно изкуство и ако няма спойка между отделните звена и пълна хармония, нищо не се получава!

Снимка: Личен архив

- Гледали ли сте „Фантомът на операта“ на Бродуей? А някъде другаде?
- Да, имах възможността да го гледам на Уест Енд и на Бродуей.

Снимка: Личен архив

- Какво си казахте тогава?
- Първо бях шокирана от това, което видях и си казах: „Дай Боже да ни се случи тази магия и на нас!“

Снимка: Личен архив

- Вие самата се превръщате в звезда. „Лятото на „Mamma Mia“ Ви направи изключително популярна. Докосвате се до голямата любов на публиката. Започвате ли да свиквате с вниманието и интереса към Вас?
- Толкова съм благодарна, че правя това, което истински обичам и ме кара да се чувствам значима, оценена и истински реализиран артист.

Винаги съм казвала, че човек трябва да има цел – голямата си мечта, и да я следва неимоверно с Божието благословение.

Снимка: Личен архив

Дарът Божий и шансът трябва да се развиват всеки ден и миг на сцената, да се доказваш пред очите на публиката. За мен славата не е била цел. Това, което е задължително за една работа е професионализмът. Стремежът ми е бил да съм отлично подготвена. Без да се щадя в дългия творчески процес на подготовка на ролята, цялостния образ на спектакъла.

И, наистина, това е плод единствено и само на много труд, труд и пак труд. Признанието и успехът са следствие.

Само така, когато сбъдваш мечтата си в голям професионализъм идва и неописуемото щастие.

Благодаря на моята публика и се надявам винаги да я държа близо до себе си с изкуството, което правя!


С Влади Михайлов във „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

- У нас има свръх еуфория около поставянето на „Фантомът на операта“ в Националния музикален театър. Премиерата мина при изключителен успех на 25-ти януари. Успяхте ли да усетите реакциите на зрителите като емоция?
- Аз съм човек, който трудно излиза от образите си след края на представленията и колкото и да ви е странно аз оглушавам по време на поклоните, наистина…. После моите близки ми казват колко силно е било: „Публиката избухна!“
Зад кулисите, и не само, получих много сърцати поздравления! Както казахте – цареше една голяма еуфория!!!


С Влади Михайлов във „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

- Какво Ви каза след премиерата акад. Карталов?
- Успяхте! Публиката е на колене пред сътвореното от вас – артистите!


Като Кристин във „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

- Каква е Вашата Кристин? Опишете я…
- Моята Кристин е наистина различна от това, което сме гледали.
Героинята претърпява динамично развитие, в много контрастни и сменящи се светкавично ситуации, характерни за жанра мюзикъл.
Образ в трансформация: съзрявайки нейната женственост и израстване от незабележимото момиче от масовката до пълното й разгръщане на изключителния й самороден талант.
Двойнствена героиня!


С Денко Проданов във „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

В стремглавото течение на действието нейната по драматургия амбивалентност я прави героиня – лидер във всяка ситуация на полифонично действие на партитурата на Уебър, прочетена от режисьора така, че всички герои стават централни, от най-големите до епизодичните роли. Фантомът от съня сбъдва нейната мечта да бъде голяма актриса и се превръща в реалност и житейска философия за нея. Тя вярва, че е открила своя Ангел пазител  (Ангела на Музиката), който ще я води и окрилява по пътя на голямото изкуство.

Но наяве се разкъсва между дилемата: да избере своя приятел от детството Раул (дългът) или да бъде с Фантома (истинската си любов). Младата жена си задава въпроса: „Може ли сънят да стане реалност?! „Обич или егоизъм ще са категориите, в които тримата главни герои показват отношението си един към друг.


С Денко Проданов в ролята на Раул във „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

- С какво се отличава Вашата интерпретация на ролята?

- С богатата емоционалност и дълбока душевност, която нося самата аз, съответно моята Кристин. Силно психологически изведен образ в концепцията на режисурата.


С Влади Михайлов като Кристин и Фантома в мюзикъла „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

- В софийската постановка ролята на Фантома е поверена на Влади Михайлов. Той е Вашият „ангел на музиката“. Лесно ли се работи с него?
- Ние имаме богата предистория с Влади. Познаваме се от 12 години. Но театралната сцена ни събра през 2011 г. , когато поставиха мюзикъла „Зоро“ в Музикалния театър с режисьор Бойко Илиев.

С Влади Михайлов в „Зоро“ (Снимка: Национален музикален театър)

Още тогава разбрах какъв изключителен професионалист и партньор е той.

Аплодисменти на премиерата на „Фантомът на операта“ (Снимка: Национален музикален театър)

Бях сигурна, че и тук ще цари хармония и разбирателство между нас. Спойката и химията са най-важните неща в едно партньорство. Имаме безброй случки!


В ролята на Софи в „Mamma Mia“ в Софийската опера (Снимка: Софийска опера)

- Вие нямахте дубльор за ролята си в „Mamma Mia“. Това вероятно изисква силна мобилизация?
- Няколко са изпълнителите с огромната отговорност да са сами на роли в „Мамма Миа“ , но това е и световна практика. Свидетели сме в театрални и оперни постановки, и в най-големите компании да се работи с един състав. Всяка вечер е премиерна и се търси максимума за успеха на спектаклите.

Но за всеки артист тогава, най-важните неща са дисциплината, режимът и постоянната самоподготовка. За да развиеш тази издръжливост трябва наистина да имаш физическата и психическа подготовка, която, мисля че се постига с много работа и постоянен труд.
Във  “Фантомът на операта“ има още две момичета, които също участват : Теменужка Трифонова и Християна Луизо.


В мюзикъла „Mamma Mia“ в Софийската опера (Снимка: Софийска опера)

- В репертоара си вече имате роли от някои от най-играните мюзикъли на световните сцени. Сред тях – Бети Шийфър в „Булевардът на залеза“, Софи в „Mamma Mia“ и сега – Кристин във „Фантомът на операта“. Коя от тях предпочитате?
- Не мога да кажа коя е по-предпочитана от друга, защото същото се получи и в „Зоро“ и други постановки („Аладин“, „Магьосникът от Оз“, „Любов и смърт в Мулен Руж“, „Бягство“, „Коса“), но всички роли винаги са много различни и имат своята значимост за всеки кастинг и изисквания към артиста, избиран както за големи, така и за малки роли.


С Денко Проданов в „Аладин“ (Снимка: Личен архив)

В момента Кристин ми е много любима и интересна за превъплъщение героиня, точно заради тази дълбока психология и двойственост, която изисква образа.

Снимка: Личен архив

- Мюзикълът като жанр превърна ли се в нещо по-специално за Вас? Сбъдна ли Ваша мечта?

- Мюзикълът е моят живот!

Още от ранна детска възраст имам шанса да правя, това което истински обичам – да бъда актриса в мюзикъл.

Снимка: Личен архив

- А когато бяхте малка? Някой в семейството Ви насочи ли Ви към музикална кариера?
- Да! От 6 годишна възраст моите родители ме записаха във вокално-театралната формация „Таласъмче“ с музикален ръководител Димитър Костанцалиев. Благодарение на него бях въвлечена в жанра „мюзикъл“. Всяка година правихме по един авторски мюзикъл. Ще спомена някои от тях: „Вълшебната песен“, „Морски сънища“, „Денят на прошката“ и др.

Снимка: Личен архив

 

След това ме приеха в Музикалната академия – „Поп и джаз изкуство“. Завърших двете си магистратури по „Поп и джаз пеене“ и „Музикално-сценична режисура“. Там попаднах на друг запален екип по жанра: на режисьора Андрей Аврамов и хореографа Радослав Радев. През тези седем години се родиха седем мюзикъла.

По време на моето студентство се явих на кастинг в Музикалния театър и до ден днешен се подвизавам в трупата, за което съм благодарна на Марияна Арсенова.

Снимка: Личен архив

- Обикновено артистите, които участват в мюзикъли на Андрю Лойд Уебър обожават ролите си, музиката. Вие как усетихте Уебър ?

- Влюбена съм в моята героиня! А музиката е тази ниша, която те кара да летиш!


С Денко Проданов в „Булевардът на залеза“ (Снимка: Национален музикален театър)

- Има още една важна среща за Вас – тази с режисьора Пламен Карталов. Как се работи с него?
- Той беше поканен от директорката на Музикалния театъра Марияна Арсенова да постави мюзикъла „Булевардът на залеза“. А от нея и диригента Игор Богданов ми беше поверена ролята на Бети Шифър.

За първи път се докоснах до неговата работа като артист и бях в истински възторг от методите и подходите, които прилагаше върху нас. Ние бяхме като скулптури, които той моделираше и извайваше до такава детайлност и прецизност, че след като приключи репетиционният период, не искахме да се разделяме. Беше градивно, емоционално и запомнящо се за цял живот. Година по-късно маестро Карталов ме покани да изиграя ролята на Софи в мюзикъла „Мамма Миа!“. Това беше за мен най-големия трамплин в кариерата ми, след който получих тази популярност и положителна оценка на публиката.

И сега ми се случи Кристин!


В мюзикъла „Mamma Mia“ в Софийската опера (Снимка: Софийска опера)

Аз не мога да опиша благодарността си към този човек! Той ме разви като актриса, подаде ми ръка, повярва в таланта ми.

За мен той е изключителен будител, режисьор, ръководител, пример за подражание и преди всичко добър човек, който обича истински своите артисти.


В мюзикъла „Зоро“ (Снимка: Личен архив)

- Да поговорим за Вас самата. Коя беше първата Ви главна роля?
- Първата ми главна роля беше на сцената на Музикалния театър: ролята на Луиза в мюзикъла „Зоро“.


С Денко Проданов в „Любов и смърт в Мулен Руж“ (Снимка: Личен архив)

- Вие сте безкрайно ангажирана в момента. Влизате от една премиера в друга… И все пак, къде сте в първата свободна вечер?
- Винаги у дома, при семейството ми. Но и винаги концентрирана в новите си задачи.


В Лондон пред Shaftesbury Theatre (Снимка: Личен архив)


В Ню Йорк, на 44-та улица, пред Majestic Theatre (Снимка: Личен архив)

- Остава ли ви време за приятели? За пътувания? За книги?
- Малко, но гледам да си открадвам време за книги и пътувания.


На Times Square в Ню Йорк (Снимка: Личен архив)


На 44-ра улица в Ню Йорк (Снимка: Личен архив)

- Къде е Вашето тайно място или това, което наистина Ви зарежда с положителна енергия?

- Освен сцената, която ме зарежда, другото място е планината. Както и пътуванията с любимия човек.


На разходка в планината (Снимка: Личен архив)


Във Вашингтон (Снимка: Личен архив)

- Каква музика слушате?

- Основно слушам мюзикъли, също обичам джаз, класическа музика и ходя много на опера.


Под връх Мусала (Снимка: Личен архив)

- В началото сме на 2019-а, каква бихте искали да бъде годината за Вас?

- Да е здрава и осеяна само с добри намерения!


На връх Мусала в Рила (Снимка: Личен архив)

- Успех на „Фантомът на операта“!
- Дай Боже! Благодаря Ви!

Интервю на Мая Филипова

https://impressio.dir.bg/interview/rodi-se-zvezda

Comments are closed.