Мария Гулегина се завръща на българската сцена в „Бал с маски“ – /Йоана Александрова, БТА/

Сряда, 03 април 2019

       София, 2 април /Йоана Александрова, БТА/

Световноизвестната оперна дива Мария Гулегина се завръща на сцената на Софийската опера и балет на 29 май в „Бал с маски“ от Джузепе Верди, съобщиха от операта.

Певицата с глас на кралица, както я нарича критиката, ще гостува повторно на сцената на Софийската опера след зашеметяващия си триумф в „Парсифал“ в началото на годината.

Именно в ролята си на Амелия през 1987г., Гулегина дебютира на сцената на Миланската Скала, редом до Лучано Павароти. Оттогава  оперната прима е изпълнявала партията десетки пъти на най-големите световни сцени.

„Бал с маски“ е история за любов, омраза, ревност, отмъщение, завист и политика, но най-вече за човек, който търси пътя към себе си и това, което обича. Операта е имала огромен успех още при първото си представяне в Рим на сцената на театър „Аполо“ на 17 февруари 1859г.

Първата българска премиера на „Бал с маски“ е била на сцената на Софийската опера на 22 октомври 1926 под диригентството на Венедикт Бобчевски и режисурата на Илия Арнаудов.

През последните десет години постановката, в интерпретацията на Пламен Карталов, е една от любимите на столичната публика. На диригентския пулт на 29 май ще застане маестро Борис Спасов.

/РУМ/

Comments are closed.