Матю Скот Роджърс ще дирижира „Мадам Бътерфлай“ в Софийската опера и балет (10 май, от 19:00 часа)

Четвъртък, 09 май 2019

Британският диригент Матю Скот Роджърс ще дирижира на 10 май, от 19:00 часа операта „Мадам Бътерфрай“ от Джакомо Пучини  на 10 май от 19 часа в Софийската опера и балет. Диригентът работи вече  четири сезона в диригентския състав на Кралската опера „Ковънт Гардън“.

Някои от най-важните му изяви през сезон 2018/19 включват дебют в „Саутбанк Център“ като диригент на „Мефистофел“ от Бойто, „Мадам Бътерфлай“ от Пучини в Софийската национална опера, „Така правят всички“ от Моцарт с камерния оркестър на Ковънт Гардън и Кралската музикална академия и като помощник диригент за компании като „Театрите на град Люксембург“.

Роджър привлича международно внимание през юли 2015 г., когато прави своя дебют в „Линкълн Център“, дирижирайки оркестъра на „Ню Йорк Сити Балет“ в театър „Дейвид Ейч Кох“. Като диригент на хор работи интензивно за хърватските национални опери, за Дубровнишкия летен фестивал и „Уинслоу Хол Опера“ в Обединеното Кралство.

Роджърс обръща все по-голямо внимание на желанието си да композира. Като редактор завършва новите версии на балетите „Жизел“ и „Лебедово езеро“ за Кралската опера.

Той е страстен защитник на музикалното образование и сътрудничи на образователен център „Нюхам Мюзик“ по техния мащабен проект „Нюхамските филхармоници“. Работи редовно и с отдел „Обучение и участие“ в Кралската опера, където води майсторски класове и оценява участниците в  конкурси по композиране.

В „Мадам Бътерфлай“ участват: : Цветана Бандаловска ( Чо-Чо Сан ), Иванка Нинова, Цвета Сарамбелиева, Мартин Илиев ( Пинкертон ), НИКО ИСАКОВ /Шарплес/, Николай Павлов, Цветан Цветков, Димитър Станчев, Антон Радев, Слави Манов. Хор на Софийската опера и оркестър на Пловдивската опера.

Несподелени чувства, заради различия в ценностите, или обикновено житейско разминаване? Какво се случва в сюжета на операта? Американски военноморски офицер (Пинкертон) се оженва за младо японско момиче (Чо-Чо Сан). Но докато тя вижда в това сериозен житейски ангажимент, Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие.
Какви са героите – жертва на обстоятелствата, играчки на безлична съдба, или просто фигури в нещата от живота?

Пучини открива сюжета за своята шеста опера по време на престоя си в Лондон. Там гледа едноактната трагедия на Давид Беласко. Започва да композира през 1901, но често се налага да спира. За да напише операта, той се консултира с известна японска актриса Сада Яко, както със  съпругата на японския посланик.

Първата  премиера на операта е в Миланската скала на 17 май 1904 година. Пучини преработва операта и на 28 май същата година я представя отново. Този път в Театро Гранде в Бреша с грандиозен успех.

Това е триумфът на малката японка. През 1905 операта е играна в Ковънт Гардън, Лондон, а на следващата в Опера комик, Париж.
Мадам Бътерфлай е опера, покорила сърцата на зрителите по целия свят.

На 10 май  публиката на Софийската опера ще има възможност да изживее сърцераздирателната история на Чо-Чо-Сан, изоставена от американския си съпруг, който се завръща години по-късно с новата си жена, единствено и само, за да вземе сина им.

Comments are closed.