„Кармен“ от Бизе на 11 май на сцената на Софийската опера и балет

Петък, 10 май 2019

Софийската опера и балет ще представи на 11 май от 19:00 часа постановката на Пламен Карталов „Кармен“, с която първият ни оперен театър спечели овациите при последното си турне в Япония идната година.

Режисьорът Пламен Карталов, по собствените му думи, предлага самостоятелен концептуален поглед в стил на смесени принципи от съвременността и традиции от древногръцкия театър и древния японски театър Но. Сцената е изчистена от бутафория, освободена от дешифриране на жанра, според класическите категории. Доминиращо място има концентрацията върху съдбата на главните действащи лица, поставени в централния кръг като арена на съдбовност. А пространството около арената е мястото за зрителите, за тяхната игра, поведение и реакции на едновременно наблюдаващ, коментиращ и действащ Хор.

Кармен е трагедия на личността, затова в спектакъла тя е център – като земен човек, ограничен от Съдбата. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради това, че постоянно търси промяна с дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата, коментира Карталов. По думите му, Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия.

200 Radomirska
В ролята на Кармен присъстващите на спектакъла ще видят мецосопраното Виолета Радомирска. Тя е възпитаничка на Музикалната академия в София и учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно изпълнява на сцената на Софийската опера първата си значима роля в Севилският бръснар. От 1999 г. живее и работи в Швейцария (Цюрих).

В „Кармен“ на 11 май участват още:

Даниел Дамянов, Веселин Михайлов, Илия Илиев, Хрисимир Дамянов, Димитър Станчев, Атанас Младенов, Радостина Николаева, Силвана Пръвчева, Цветелина Коцева

Диригент ЖОРЖ ДИМИТРОВ
Режисьор ПЛАМЕН КАРТАЛОВ

Comments are closed.