Съвременен поглед към „Кармен“ в Софийската опера на 7 и 8 юни

Четвъртък, 30 май 2019

Съвременен поглед към драмата на Кармен през традициите на древногръцкия театър и японския театър „Но“ предлага постановката на популярната опера на Бизе в Софийската опера и балет на 7 и 8 юни.  Операта представи постановката на поредното си турне в Япония миналата година.

Режисьорът Пламен Карталов, по собствените му думи, предлага самостоятелен концептуален поглед в стил на смесени принципи от съвременността и традиции от древногръцкия театър и древния японски театър „Но“. Сцената е изчистена от бутафория, освободена от дешифриране на жанра според класическите категории. Доминиращо място има концентрацията върху съдбата на главните действащи лица, поставени в централния кръг като главна тяхна арена на съдбовност. А пространството около арената е мястото за зрителите, за тяхната игра, поведение и реакции на едновременно наблюдаващ, коментиращ и действащ Хор.

Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център – като земен, но ограничен от извънземна сила. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради съвестта й, постоянно търсеща промяна – дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата, коментира Карталов. По думите му, Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия.

В ролята на Кармен се редуват :
Надя Кръстева ще пее на  7 юни с Костадин Андреев, Веселин Михайлов, Илия Илиев, Красимир Динев, Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева и Цветелина Коцева.

Виолета  Радомирска ще бъде „Кармен“ на 8 юни. Останалите участници са : Даниел Дамянов, Веселин Михайлов, Илия Илиев, Красимир Динев, Светозар Рангелов,  Атанас Младенов, Радостина Николаева, Силвана Пръвчева, Цветелина Коцева.

Диригент е Жорж Димитров
Режисьор Пламен Карталов
Асистент режисьор Вера Белева
Сценография Миодраг Табачки
Костюми Християна Михалева-Зорбалиева
Диригент на хора Виолета Димитрова
Хореография Антоанета Алексиева, Светлин Ивелинов
Художествено осветление Андрей Хайдиняк

Оркестър, хор и балет на Софийска опера

Операта се изпълнява на френски език със субтитри на български и английски.

 

Comments are closed.