На 1-ви юни Софийската опера се превърна в приказен дворец за децата – impressio.dir.bg

Събота, 01 юни 2019

  Сцена от детската опера "Мечо Пух" в Софийската опера Сцена от детската опера „Мечо Пух“ в Софийската опера (Снимка: Софийска опера и балет)

От културната институция поканиха най-малките си почитатели и отварят врати за техните любими герои

За 1-ви юни Софийската опера и балет подготвя изненади за своите малки зрители. Сред тях са детският спектакъл „Лили и вълшебното бисерче“, който се играе на Голяма сцена, а непосредствено след него започват „Отворени врати на Софийската опера“, когато децата ще се срещнат с любими техни герои.

Сцена от детската опера „Червената шапчица“ (Снимка: Софийска опера и балет)

Могат да видят много приказни герои – Мечо Пух, Червената шапчица и откъс от представлението „Вълшебната флейта“. Любимите детски герои днес се изпълняват от най-младите артисти, с които ще бъде организиран тур в Операта. На непринудена среща децата ще могат да задават въпроси – това което ги интересува, вълнува, защото много пъти децата питат как се правят спектаклите, декорите как се строят, как се слага грим и др.

Пред Impressio, директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов сподели:  „Малките ни приятели ще имат достъп зад кулисите и ще усетят магията как се създава един спектакъл. Ние ще ги поканим да се качат на самата сцена и тогава те ще усетят истинската магия на оперното изкуство. Някои от тях ще се почувстват артисти, солисти, дори ги насърчаваме да изпеят песничка, стихче, които харесват, или да рецитират някое стихотворение. В този ден сцената принадлежи на децата. За малко време той или тя ще бъдат артисти. Децата са наши гости и те са щастливи от това. Чувствата ни са взаимни.“

Сцена от детската опера „Мечо Пух“ в Софийската опера (Снимка: Софийска опера и балет)

За децата са приготени и други изненади. След две-три седмици стартират спектаклите на откритата сцена в Парка на Военна академия „Георги Сава Раковски“ с разнообразни представления. Там ще бъде събрана цялата детска програма и ще има една нова премиера – „Веселите малчугани“ – концерт- спектакъл за деца от 3 до 103 години. Децата пак под формата на приказка ще се срещнат с оперната класика -  от Моцарт, Хумпердинг, Шуберт, Менделсон, Росини, Доницети – все класически арии от тях, които ще бъдат вплетени в един малък сценарии, за да могат децата непринудено и непосредствено да възприемат тази сериозна музика.

Идва лято и ние излизаме от красивата историческа сграда на Операта и наша сцена става вече за десета година парка на Военна академия „Георги Сава Раковски“. Там децата могат не само да се разходят, но и да се срещнат с изкуството. След два три месеца чакаме вече порасналите бебоци, малките деца, наши редовни участници в „Концерти за бебоци“. Те ще дойдат през септември в Операта вече провървяли. Тогава отново ще стартираме с нашите детски заглавия от репертоара ни. Ще имаме и премиера.“Интересно е да се наблюдава реакцията на децата на всяко едно представление. За тях е голямо щастие, че са с приказните герои, които обичат.“, добавя още акад. Карталов.

Напомняме, че идеята за представления за деца и „Концерти за бебоци“ е на Пламен  Карталов.  „От 2008 г. ние и децата сме щастливи от контакта, който съществува между нас, между театъра и приятелите ни . Пред нашите очи децата израстват и започват да идват на представления – опери и балети, адаптирани за тях. Децата водят родителите си в Операта!“, развълнувано споделя директорът.

От операта разгърнаха и идеята си за организиране на рождени дни на децата след представления. Събитие, което  те ще  помнят дълго и после като възрастни сами ще искат да посещават Операта.

Наскоро две близначета на 8 години дойдоха да гледат „Рейнско злато“ от Вагнер за деца. Те само това искаха. Други пък настояват за „Мечо Пух“ или „Червената шапчица“ и др.

Ролята на родителите не трябва да се ограничава само с довеждане на децата в театъра. Тя трябва да е отговорна, да продължава и в дома. Така с общи усилия ние възпитаваме децата. Освен да слушат и гледат, ние сме отворени за талантливи деца. Ние ги обичаме и те винаги са добре дошли при нас!„, казва на финала акад. Карталов, по повод Деня на детето.

https://impressio.dir.bg/stsena/na-1-vi-yuni-sofiyskata-opera-se-prevarna-v-prikazen-dvorets-za-detsata

Comments are closed.