Грандиозната опера „Княз Игор“ отново на сцената на Софийската опера – с нов прочит

Понеделник, 03 юни 2019

Софийската опера и балет кани почитателите си на 13 и 15 юни 2019 година да посетят спектаклите на операта „ Княз Игор “ от Александър Бородин. Режисьорът академик Пламен Карталов този път избира да представи на публиката нов прочит на произведението, който ще покаже главният герой в съвсем различна светлина от познатия досега образ Княз Игор като тщеславен, завистлив и горд човек, който праща неподготвената си армия на сигурна гибел в името на амбициите си. Спектакълът има нов прочит, в който финалът с половецките танци е по-различен и „дързък“, както сам го определя режисьорът.  Посланието към зрителя за оптимизъм, е това, което мотивира академик Карталов да реши да представи нетрадиционен поглед към това иначе класическо произведение.

Чувствата и емоциите на героите в операта ще пресъздадат артистите:  Веселин Михайлов, Габриела Георгиева, Хрисимир Дамянов, Пламен Димитров, Ангел Христов, Цвета Сарамбелиева, Росен Ненчев, Димитър Станчев, Ангел Антонов, Ветка Петкова, Силвана Пръвчева.

Диригент на спектаклите е Павел Клиничев – диригент на Болшой театър. С неговата трупа той осъществява много гастроли по света, а под ръководството на Маестро Клиничев, в Болшой театър прозвучават повече от четиридесет произведения. Сред тях и операта „Княз Игор“ от Александър Бородин.

Диригент на хора е Виолета Димитрова, сценографията е на  Борис Стойнов, костюмите са дело на Светла Калайджиева, а хореографията на Асен Гаврилов.

Comments are closed.