Съвременен поглед към „Кармен“ в Софийската опера на 8 юни

Събота, 08 юни 2019

Съвременен поглед към драмата на Кармен през традициите на древногръцкия театър и японския театър „Но“ предлага постановката на популярната опера на Бизе в Софийската опера и балет на 8 юни.  Операта представи постановката на поредното си турне в Япония миналата година.

Режисьорът Пламен Карталов, по собствените му думи, предлага самостоятелен концептуален поглед в стил на смесени принципи от съвременността и традиции от древногръцкия театър и древния японски театър „Но“. Сцената е изчистена от бутафория, освободена от дешифриране на жанра според класическите категории. Доминиращо място има концентрацията върху съдбата на главните действащи лица, поставени в централния кръг като главна тяхна арена на съдбовност. А пространството около арената е мястото за зрителите, за тяхната игра, поведение и реакции на едновременно наблюдаващ, коментиращ и действащ Хор.

350 Carmen

Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център – като земен, но ограничен от извънземна сила. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради съвестта й, постоянно търсеща промяна – дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата, коментира Карталов. По думите му, Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия.

230 2018 10 31 japan 11

Постановката на „Кармен“ беше реализирана от трупата на Софийската опера и балет специално за седмото й турне в Япония през 2018 г.

Японците изразиха възхищението си към нашите оперни певци, те ги чакаха след спектакъла в продължение на повече от час, за да ги поздравят и да си вземат автограф:

Вашата „Кармен“ е фантастична, уникална! Оркестърът, певците – ненадминати са! Затова си облякох специално кимоно от чиста коприна.

100 Giunichi Nikei

Поздравление за успеха ви! Бяхте страхотни! Много беше приятно да видим представянето ви! Винаги сме щастливи да ви видим на тази сцена! Елате отново, ще ви очакваме с нетърпение!

Джуничи Нихей /Президент на Джапан Артс Корпорейшън/

Reiko iuiamaНастоящото представление, постановката Кармен“, дори сред сходните постановки, е изключително необичайна. Разбрах, че г-н Карталов е вдъхновен от японската култура, по-конкретно от театър „Но“ до голяма степен, това личи и от сценичната подредба – изключително семпла, цветовете са ограничени до черно, червено – малко на брой и акцентиращи. Това има голям ефект – дори самите цветове изиграват една роля и придават атмосфера, което е много сполучливо в случая.

Рейко Юяма /музикален критик, продуцент, писател/

Tokyo zala350

Сякаш излезлият от древногръцка легенда хор с белите си маски, създава прекрасен контраст и напомня за стила на Фелини в един мощен микс от заложени идеи. По-важно от неудобната истина, изразена във въпроса „Нима вече няма нищо ново?“, е истината, представена ни от сцената – „В какво се състои същността на „Кармен“?“ Българската национална опера ни провокира, не с поредната романтична история – тяхната постановка бе по-скоро задълбочено вникване в извечните и съвременни проблеми като „Свободата на жената и забраняващата това култура“ или „Невъзможността от факта, че понякога онзи, когото обичаме, не може да отвърне на чувствата ни, колкото и усилия да полагаме“

350 Japan zala

150 Image 6687781 128

В ролята на Кармен Виолета  Радомирска

350 Japan

ДОН ХОСЕ  Даниел Дамянов
ЕСКАМИЛИО Веселин Михайлов
ДАНКАЙРО  Илия Илиев
РЕМЕНДАДО Красимир Динев
ЦУНИГА Светозар Рангелов
МОРАЛЕС Атанас Младенов
МИКАЕЛА Радостина Николаева
ФРАСКИТА Силвана Пръвчева
МЕРСЕДЕС Цветелина Коцева
МОЙРИ Росен Канев, Кирил Иванов, Матю Уитъл
Солистка на балета Катерина Петрова

350 PCSIMG 46a941b83b962d0316b57048e8f958e0

Постановъчен екип:

Диригент Жорж Димитров
Режисьор Пламен Карталов
Асистент режисьор Вера Белева
Сценография Миодраг Табачки
Костюми Християна Михалева-Зорбалиева
Диригент на хора Виолета Димитрова
Хореография Антоанета Алексиева, Светлин Ивелинов
Художествено осветление Андрей Хайдиняк

Оркестър, хор и балет на Софийска опера

Операта се изпълнява на френски език със субтитри на български и английски.

Билетите са в продажба на касата на Операта на ул. „Врабча“ 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежате на eventim.bg, както и на сайта на Операта: operasofia.bg

Ваша Софийска опера и балет!

На снимките вдясно – препълнените зали на спектаклите на Софийската опера в Япония

Comments are closed.