На опера в парка, под Белоградчишките скали и в Магурата – ploshtadslaveikov.com

Вторник, 18 юни 2019

Започва летният сезон на Софийската опера и балет

 

Опера ще звучи в парка на Военната академия от 21 юни до 14 юли. Снимка: Софийска опера и балет

Площад СЛАВЕЙКОВ

18.06.2019

Време за четене: 2 мин.

Десето юбилейно издание на фестивала „Опера в парка“ се готви да посрещне паркът на Военната академия в София. Сцената вече е почти готова и очаква първите си посетители на 21 юни с юбилейния гала концерт на солистите, хора и оркестъра на Софийската опера и балет със селекция от любими фрагменти от световни оперни шедьоври. Опера ще звучи в парка до 14 юли, след което трупата поема към извънстолични дестинации, част от летния им сезон.

Първото представяне на комичната опера „Дон Паскуале“ на Доницети на открито ще бъде на 22 юни. Спектакълът е нов в репертоара на Операта, премиерата му бе през януари тази година. „Кармина Бурана“ на Карл Орф ще бъде представена като модерен балет с хореографията на италианеца Фреди Франдзути. Представленията са на 28, 29 и 30 юни.

За почитателите на по-класическите изпълнения, Операта подготвя бутиковия балетен спектакъл „Силфида“ по музика на Херман Льовенсколд. Заради по-сложните си декори „Силфида“ е представян само веднъж в паркова среда. Представленията са на 4 и 6 юли.

Паралелно с това ще тече и детска програма с „Червената шапчица“, „Вълшебната флейта“ (5 представления), „Трите прасенца“, „Мечо Пух“, „История с патоци, Мечо и Лиса“ и премиерното заглавие „Веселите малчугани“. Оперите за деца са почти всеки ден, защото ще се играят на т. нар. „Малка сцена“, където местата са ограничени.

Междувременно Операта ще организира и седмото издание на летния Вагнеров фестивал (7-12 юли), когато ще почете композитора с два спектакъла на „Тристан и Изолда“ (на 7 юли от 16 ч. и на 10 юли от 18 ч.) и с операта „Парсифал“ на 12 юли.

При лошо време спектаклите ще се пренесат на сцената на Операта, а за зрителите ще бъде осигурен транспорт. Това не важи за детските спектакли от програмата, за които е предвидена закрита сцена в парка на Военната академия.

И тази година „Опера в парка“ ще бъде финансиран от Столична община, откъдето са дали общо 1 млн. лв. за провеждането му в продължение на 10 години.

„Опера на върховете“

След края на „Опера в парка“ съставът тръгва към Белоградчишките скали за фестивала „Опера на върховете“. Форумът започва с „Кармина Бурана“ на 20 юли, събота. Неделята е запазена за балета „Дамата с камелиите“ с музиката на Верди и Сергей Онсоф. На 26, 27 и 28 юли следват „Трубадур“ от Верди, „Кармен“ от Бизе и „Турандот“ от Пучини. В четири поредни дни (от 1 до 4 август) Операта ще представи най-касовото си заглавие – мюзикълът „Мама миа!“, който за първи път ще се играе на открито.

При дъждове в Белоградчик, спектаклите се преместват в спортната зала на града.

В рамките на „Опера на върховете“ още едно нетрадиционно място ще се превърне в сцена за трупата на Операта. В пещерата Магурата от 26 юли до 4 август ще се играе „пещерна фестивална импресия в три части“ със заглавие „Богове, великани, джуджета, валкюри“. Спектакълът-пърформанс трае два часа и половина – първата част е на входа на пещерата, втората се провежда вътре в залите на природното образувание, а третата закрива спектакъла с „Ездата на валкюрите“ от Вагнер.

https://www.ploshtadslaveikov.com/na-opera-v-parka-pod-belogradchishkite-skali-i-v-magurata/?fbclid=IwAR0o2SsHsbO04Hf46q-lP_4zui2Yrjhpget0xIjdLEnXB-RImTabLAXVhGk

Comments are closed.