ЗАВРЪЩАНЕТО НА МАРИЯ ГУЛЕГИНА В НОВ ПОЛЕТ СЪС СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Неделя, 23 юни 2019

Завръщането на оперната легенда Мария Гулегина на сцената на Софийската опера и балет в концертното изпълнение на операта „Набуко“ от Джузепе Верди и „Турандот“ от Джакомо Пучини след гостуването й  в „Бал с маски“от Верди и незабравимото изживяване с нейната Кундри в „Парсифал“ от Рихард Вагнер, означава нещо повече от едно поредно гостуване. Означава признание и желание да бъде на  сцената на Софийската опера и балет с ансамбъла на нашия театър.

В предишната ни среща с  вокалното чудо Мария Гулегина, както наричат певицата, публиката аплодира нейната незабравима интерпретация на Амелия и Кундри. Сега очакваме да  съпреживеем  две също изключително различни героини, каквито са Абигайл и Турандот.

Мария Гулегина споделя, че за нея ролята на Абигайл е по-трудна от тази на Турандот, двете са различно предизвикателство, вокално и актьорски. Тя  търси в Абигайл не само жестоката жена-войн, властолюбива и алчна за слава, но преди всичко нараненото и пренебрегнато сърце от съдбата и от любимия. В крайна сметка Абигайл сама избира смъртта. Този очовечен образ оживява и във вокалното създаване на героинята.

Цялата буря, която бушува в душата на Абигайл придобива нови измерения с нейния изключително красив глас, извисяващ се във височините, стремглаво спускащ се към низините, завладяващ с актьорското внушение.

В „Набуко“ Мария Гулегина ще има като партньор един не само изключителен с красотата на гласа си колега, но и отличен артист, какъвто е Кирил Манолов. Според критиката той е роден да се превъплащава в ролите на крале, вождове и завоеватели. И още нещо, певецът споделя, че  Набуко е неговата любима роля, която е играл на много сцени по света.

Другото звездно заглавие, в което Мария Гулегина ще участва е лебедовата песен на Джакомо Пучини, „Турандот“.

Пучини, който възхвалява любовта е създал героини, които обичат, страдат, умират, жертват се за нея. Турандот обаче е различна. Тя не познава любовта. Студена и жестока тя се превръща в палач за всеки, дръзнал да я пожелае за съпруга. Загадките й са изпитание – игра на живот и смърт.

„Загадките са три, а смъртта – една!“, казва Турандот.

„Загадките са три, ала животът е един за вси“, отговаря Калаф.

Мария Гулегина, в ролята на Турандот  и Камен Чанев, в ролята на Калаф ще създадат високия градус в тази игра на живот и смърт. Истинска радост е да видим отново и тенора Камен Чанев,  чиято звездна кариера започва на сцената на Софийската опера в тази изключителна постановка на режисьора Пламен Карталов.

Скъпи приятели, бъдете със Софийската опера и балет на 18 юли 2019 г. от 19.00 часа  с концертната версия на операта „Набуко“ от Джузепе Верди и на 21 юли на спектакъла на „Турандот“ от Дж.Пучини, в които  вокалното чудо Мария Гулегина ще бъде отново на сцената с ансамбъла на първия ни оперен театър.

Comments are closed.