КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА ВАГНЕРОВИЯ ОПЕРЕН ТЕАТЪР“

Понеделник, 24 юни 2019

СОФИЙСКАТА ОПЕРА, БЪЛГАРСКИЯТ „БАЙРОЙТ“ НА БАЛКАНИТЕ

„Изкуството може да спаси човечеството“,

в това вярва Рихард Вагнер.

Програмата Клуб „Приятели на Вагнеровия оперен театър“

ще разтвори завесата за създаването на българския Байройт на Балканите, за предизвикателствата, на които Софийската опера и балет дава своя отговор за Вагнеровия оперен театър в очакване на Седмия летен Вагнеров Фестивал.

Водещата д-р Магдалена Манолова ще припомни някои от критиките и оценките на музиколози и журналисти от цял свят, както и свои наблюдения, ще представи някои артисти, които са извървели своя път с Вагнер.

Какво накара вагнерианци, дошли от цял свят възторжено да възкликват „великолепни“, „магично“ за оригиналното интерпретиране идеите на Вагнер в режисурата на Пламен Карталов.

Какво предизвика почетният председател на Международната асоциация на Вагнеровите общества, г-н Йозеф Линхарт да възкликне, че нашите певци пеят на по-добър немски , отколкото немските, а постановката на „Тристан и Изолда“ е истински шедьовър.

Това ще бъдат само едни от възможните въпроси в търсене на отговора  за това, какво прави Софийската опера българският Байройт на Балканите.

Прожекцията на кратък  видео клип ще припомни атмосферата от премиерите и реакцията на специалисти  и публика.

Мариана Цветкова, която е една от артистките, участвала в „Пръстенът на нибелунга“ ще изпълни Романс на Зиглинде от „Валкюри“ и балада  на Сента от „Летящия холандец“  от Рихард Вагнер.  Акомпанимент на пиано – Йоланта Смолянова.

Очакваме ви, скъпи приятели на Софийската опера и  балет в този полет в Космоса, наречен Ванер на 3 юли от 18.00 часа  на Малка сцена в Софийската опера и балет.

 

Comments are closed.