Представяме Ви солиста на многобройни постановки на Байройтския фестивал ЮКА РАСИЛАЙНЕН – гост в ролята на Курвенал от операта ТРИСТАН И ИЗОЛДА на Рихард Вагнер на 7 и 10 юли в Софийската опера

Понеделник, 24 юни 2019

Финландецът Юка Расилайнен изпълнява драматичния репертоар за бас-баритон на всички водещи световни опери. Той е пял в държавните опери на Виена и Берлин, в Мюнхен и Цюрих, в Бастилията в Париж, театър „Реал“ в Мадрид, както и в Токио и Буенос Айрес.

Освен това поддържа тесни връзки със Земперопер в Дрезден. Неговите брилянтни интерпретации са трогвали публиката на многобройни постановки на Байройтския фестивал и Оперния фестивал в Савонлина.

В добавка към богатия му изразителен глас, известни режисьори са вдъхновени от актьорските умения на Расилайнен и неговите интерпретации.

Расилайнен е пял под палката на такива велики диригенти като Семьон Бичков, Джеймс Конлън, Кристоф фон Дохнани, Кристоф Ешенбах, Валери Гергиев, Марек Яновски, Фабио Луизи, Зубин Мета, Кент Нагано, Андрис Нелсънс, Доналд Ръникълс, Еса-Пека Салонен, Джузепе Синополи, Кристиан Тилеман, Петер Шнайдер, Лейф Сегерстам и Франц Велзер-Мьост.

на Пиетари Инкинен през 2013 г. и на Едингбургския международен фестивал от 2015 г.

Една основна част от неговата кариера е Байройтският фестивал, където Расилайнен прави своя дебют през 2005 г. в титулната роля на „Летящият холандец“. Връща се там през 2006 и 2007 г., за да изпее ролята на Амфортас в много дискутираната продукция на „Парсифал“ на Шлингенсийф. От 2008 до 2012 г. се изявява като Курвенал в постановката на „Тристан и Изолда“ на Кристоф Марталер, а през 2011 г. е Телрамунд в т.нар. „плъхова постановка“ на „Лоенгрин“ на Ханс Нойенфелс. В добавка пее ролите на Ханс Закс, Курвенал, Телрамунд и Гурнеманц в серията опери за деца на Байройтския фестивал.

Въпреки че се радва на силно разнообразен репертоар оперите на Рихард Вагнер са централни в кариерата на Расилайнен. От 2000 до 2002 г. той се изявява в цикъла на „Пръстенът“ на Робърт Уилсън в Цюрихската опера под палката на Франц Велзер-Мьост. През 2003 г. изпълнява своя пръв Телрамунд („Лоенгрин“) в концертно изпълнение на Единбургския международен фестивал под ръководството на Доналд Ръникълс. Изпълнява Странникът в Токио (режисьор: Кейт Уорнър. Пее ролята на Курвенал в Тайван. Изпълнява Холандецът, а също и Вотан в „Пръстенът на Лориот“ в Немската опера в Берлин. Той играе Курвенал в постановката на Питър Селърс за Опера Бастилия под палката на Еса-Пека Салонен и участва също така в цикъла на „Пръстенът“ в Театър дю Шатле (режисьор: Робърт Уилсън / диригент: Кристоф Ешенбах).

Като част от „Проектът Тристан“ на Питър Селърс и Бил Виола, започнал в Париж през 2005 г. под палката на Еса-Пека Салонен, певецът пее в концертната зала „Уолт Дисни“ в Лос Анджелис и в ню-йоркския център „Линкълн“ през 2007 г.

Изявява се като Вагнеровия Курвенал в Далас, Токио и Ница. През 2010 г. пътува до Севиля като Вотан в „Рейнско злато“ и пее ролите на Амфортас в Сантяго ди Компостела и Курвенал в Барселона през 2012 г., както и в Ла Коруня през 2013 г. През 2014 г. играе в „Проектът Тристан“ в мадридския театър „Реал“. През 2012 г. Расилайнен изпълнява ролята на Вотан в Колонския цикъл на „Пръстенът“ в Буенос Айрес.

Юка Расилайнен има многобройни радиопредавания на живо и е участвал в няколко DVD-та, например като Курвенал и Телрамунд в продукции на Байройтския фестивал и като Вотан в продукцията на Колонския цикъл на „Пръстенът“ в Буенос Айрес.

Не случайно немският вестник „RZ“(Rhein Zaitung) отбелязва за певеца: „Мощният и характерен Курвенал на Юка Расилайнен е по настоящем най-убедителното изпълнение на тази роля“.

Comments are closed.