Опера на световно ниво и специални изненади очакват жителите и гостите на Белоградчик – ACTUALNO.COM, 04.07

Петък, 05 юли 2019

Всеки град по света има своя история и свой облик, но трудно ще срещнете човек, който като зърне скалите на Белоградчик, да не остане възхитен от великото дело на природата. Сякаш каменни великани са на стража и гледат високомерно хората, живеещи в подножието на скалите.

Особената атмосфера на природния феномен, средновековната крепост и близката граница със Сърбия явно е направила и хората, живеещи там, да имат по-нестандартен начин на живот. Казват, че един човек може да го познаеш, когато го видиш как празнува. Това до голяма степен е вярно и за хората от белоградчишкия край. За отминалия преди дни празник на града, разговарям с кмета на Общината Борис Николов.

„На Петровден, по време на най-горещото време в годината, в Белоградчик се веселят на празника на града. Тази година съм много доволен, имахме богата програма и масово участие от нашите съграждани. Празникът надмина моите очаквания“, каза кметът.

„Днес неговият акцент вече се допълва в посока – социални контакти, духовно обогатяване и народно веселие. Тази година ние отново се съобразихме с мнението на преобладаващата част от хората да проведем панаира на централния площад и така да дадем една по-добра възможност на всички желаещи да го посетят. Въпреки че сме похарчили близо 5000 лв. за културната програма, важното е, че хората останаха много доволни. Най-много се хареса концертът на Берковската духова музика- в събота вечер, приятно време с много публика. В останалите дни също имаше много хора. И с много атракции за децата, споделя Николов.

Кметът лично е връчил почетни грамоти за гражданска инициатива и постигнати високи резултати на представители от бизнеса, образованието и културата. Сред тях са – Ангел Боянов, Савинка Спасова, Иван Иванов, Даниел Ангелов, Боян Минков, Ангелина Йотова, Ана Димитрова, Милен Бъзински, Тодор Бъзински, Иван Ранчич, Николай Николов, ЦПЛР -Детски комплекс, Младежки дом, НЧ „Развитие- 1893г.“ и Клуб на пенсионера „Мадона“.

Грамоти са получили и 10 зрелостници, завършили гимназиалната степен с отличен успех.

Но най-драго му стана, когато разказа за 50-годишната творческа дейност на Ангел Джунински – художествен ръководител на Духовия оркестър в града. Той е удостоен с грамота и почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ от Министерството на културата на Република България за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Сам кметът е връчил на маестрото грамота „За съществен принос в развитието на „Духов оркестър – Белоградчик“ и плакет 40 години „Духов оркестър – Белоградчик /1979 – 2019 г/“.

За празника на града винаги пристигат гости от съседна Сърбия и град Княжевац – Белоградчик е побратим с него от 50 години.

В последните години Белоградчик се радва на по-голям интерес към уникалните скали и историческата му крепост. Броят на туристите надхвърля 100 000 души. Само по време на оперния фестивал „Опера на върховете“, за няколко дни в града пристигат 10 000 души – от страната и чужбина.

За този изключителен фестивал повече научаваме от Росен Младенов – зам.-кмет на Общината.

„Мюзикълът „Мамма мия „от миналата година ни показа верния път – посещават се спектаклите не само от нашите съграждани и околните градове, но идват хора от съседните страни Сърбия и Румъния, от цяла Европа, дори и азиатци, които идват на представленията в Белоградчишката крепост.

Изключително интeресна е и фестивалната импресия – „Вагнер Магура – Богове, Великани, Джуджета, Валкюри”. Освен насладата от музиката, ще може да дегустирате вино от винарска изба „Магура“. Там, в рамките на около два часа, в самата пещера, хората могат да се насладят на изпълненията на живо и както в самата опера, действието се развива сред джуджета и митични фигури, такива каквито има в тетралогията на Рихард Вагнер“.

„Тази година Софийската опера и балет ни зарадва с доста добра програма – балет „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф. Хореографът е италианец, така че всички почитатели на балетното изкуство, които не са имали възможност да я гледат в София, да заповядат та 21 юли, неделя. Продължаваме с „Дамата с камелиите“ и „Трубадур“- музиката на Джузепе Верди, която имаше премиера през февруари в Софийската опера и веднага идва при нас в Белоградчик.

На 27 и 28 юни „Кармен“ на Бизе и „Турандот“ на Пучини, след което на 1,2,3 и 4 август – мюзикълът „Мама мия“ с музиката на Бени Андершон и Бьорн Улвеус отново ще гостува в Белоградчик.

Почитателите на Рихард Вагнер от 26 – 31 юли могат да заповядат на спектаклите в пещера Магурата – „Вагнер Магура“. Същата импресия ще се играе и от 1-4 август.

Росен Младенов уточни още: „Началото там е в 11 часа. Препоръчително е хората да са с ниски спортни обувки, с равна подметка, да си носят и топла дреха, защото температурата в пещерата е 12 градуса.

Как се ражда идеята за този оперен фестивал?

„Идеята е на маестро Карталов и е изключително новаторска“, разказва Младенов. Директорът на Софийската опера и балет няколко пъти, според негов разказ, минавайки през Белоградчик, посещавал скалите и крепостта, преценил мястото като особено атрактивно за тези спектакли. Разбира се, удивителната природа на скалите, разположението на крепостта, всичко това се оказало добро място за събиране на публика и оперни спектакли. Още повече акустиката е изключителна – в крепостта спектаклите са изцяло с природната акустика, не се използват микрофони и др. техника.

Как ще придвижите зрителите си до мястото на представленията?

Имаме опит от изминалите години. Вече 4-та година правим тези представления и имаме добра логистика.

Знаете, че паркингът на Белоградчишката крепост е сравнително малък, неудобен заради разположението при скалите, така че всички, които пристигат за летните оперни спектакли, могат спокойно да оставят своите лични автомобили в центъра на града до Автогарата. Оттам, с абсолютно безплатен транспорт, ще бъдат извозени до крепостта и веднага след представлението – обратно до центъра на Белоградчик, където ще вземат колите си.

Градът разполага ли с места за нощувки?

Благодарение от опита, който натрупахме по време на фестивалните дни, за нас е ясно, а и вие трябва да знаете, че абсолютно всички къщи за гости, хотели и места за нощувки са вече заети. Дори тези около Белоградчик са ангажирани.

Хубаво би било хората по-отрано да се погрижат за нощувките си. Автобусите на фирма “Алексиев“, които извозват гостите, пътуват от Видин, така че спокойно може да се ангажира нощувка и във Видин. Те тръгват в 17.30 в деня на спектакъла и след него се връщат отново във Видин. Може да се ползва и хотелската база на Видин.

Честно казано, имаме опит досега, дори наши гости нощуват във Вършец, Берковица, Чипровци, които не са на голямо разстояние от Белоградчик.

Имате ли ваше предпочитание към някое от оперните представления?

Аз присъствам на всички спектакли, не бих могъл да кажа коя предпочитам, в логистиката съм ангажиран и по мое скромно мнение, доколкото разбирам от такъв тип музика, досега да ви кажа абсолютно честно, на мен всички представления са ми допаднали. Особено когато изкуството се съчетае с красотата на природата, каквато в Белоградчик има в изобилие.

Паралелно с „Опера на върховете “ на 19,20 и 21 юли откриваме Международният събор на границата със Сърбия, на прохода Кадъ боаз. През деня хората спокойно могат да посещават фолклорните прояви на събора на територията на едната и на другата страна. Има множество културни изяви и нашите съграждани могат да отидат на сръбска територия, да изпият по чаша сръбска бира, а нашите западни съседи- да дойдат при нас и да опитат нашите специалитети и бира.

Това събитие е най-големият международен събор на Балканите. Началото е поставено през 1925 година като дедите ни го свързват с деня на Св. Вмчк Прокопий. В различните исторически времена и политически режими той е прекратяван, след това отново е възстановяван.

И тази година ще бъдат много на брой духовите оркестри и самодейните състави от двете страни, които ще представят автентичен и обработен фолклор, ще има и автентичен фолклор от турлашкия край.

Росен Младенов на финала на нашия разговор ни издава една тайна:

„През септември за първи път искаме да организираме в трите почивни дни около националния празник 22 септември, един или два спектакъла по Шекспирови пиеси. Ще ни гостуват актьори, които ще представят пиеси на английският драматург. Според организаторите, Шекспир се съчетава със скалите и природната визия на Белоградчик и те органично се вплитат в театралния спектакъл. Росен Младенов разказва, че тази идея е повлияна от колегите им от Велико Търново, които правят подобни представления на хълма Трапезица“.

Така че, ако не сте решили къде да отидете последните десет дни на юли, ако харесвате операта и причудливата природа на Белоградчик, това е вашата лятна дестинация. Аз мисля, че няма да пропусна да слушам Вагнер в Магурата. И побързайте, местата в хотелите ще се свършат .

АНЕЛИЯ КОСТОВА

Comments are closed.