Драма и блясък сред скалите на Белоградчик – БТВ

Понеделник, 22 юли 2019

Драми и блясък сред скалите на Белоградчик

 

Тази вечер на откритата сцена в подножието на крепостта започва фестивалът „Опера на върховете“

Драми и блясък сред скалите на Белоградчик. Тази вечер на откритата сцена в подножието на крепостта започва фестивалът „Опера на върховете“.

Четвъртото издание се открива с балета „Кармина Бурана“. Само месец след премиерата му на софийска сцена, спектакълът ще се изиграе на фона на природния феномен.

„Когато видях това място помислих, че не е реално. Изглежда като декор за филма „Властелинът на пръстените“, каза хореографът Фреди Франдзути.

За първи път там се поставя и балетът „Дамата с камелиите“. На сцената ще бъдат опери, както и мюзикълът „Мамма миа“. Пещера „Магура“ пък отново ще е естествен декор на пещерна импресия по музика на Вагнер.

Този сезон сцената е разширена, а заради монтирането на стойки с цел осветление на крепостта без разрешение и съгласуване с държавните институции, местната власт ще бъде глобена.

„Те се надяват този скандал да помогне за един друг проблем, който имат и за който, разбирам, от дълго време са сигнализирали (…), че примерно тази растителност руши доста сериозно тази природна забележителност“, заяви Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета.

Проверката на поставените съоръжения е извършена от Регионалната инспекция по околна среда. В резултат къртене, чупене и нарушаване целостта на скалите не е установено.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/zapochva-festivalat-opera-na-varhovete-v-podnozhieto-na-belogradchishkite-skali.html

Comments are closed.