Започна фестивалът „Опера на върховете – Белоградчишки скали“​ – А. Каменова, С. Калинов​, БНТ

Понеделник, 22 юли 2019

А. Каменова, С. Калинов​

С балета „Кармина Бурана“, който е премиера за Софийската опера и балет, започна фестивалат „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. Тази година е неговото четвърто издание. В продължение на три седмици скалите в Белоградчик и пещарата „Магурата“ ще са естествен декор за представленията на Софийската опера и балет.

Мястото е вдъхновение не само за артистите, но и за публиката, затова привлича почитателите на изкуството.

академик Пламен Карталов, директор на „Софийска опера и балет“: Самото място ни връща към мисълта на Иречек, че не може да се казва и разказва, то трябва да се види и да се докосне.

Балетът „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф е последният спектакъл от програмата на Софийската опера и балет. Хореограф е италианецът Фреди Франдзути.

Сара-Нора Кръстева, художествен ръковoдител на балета: За Кармина Бурана текстовете са писани хиляда триста и еди коя си година, пък музиката доста по-късно, така че и в спектакъла хореографът се е водил от цялото това, този голям период от време и има както неокласика, така и по-съвременно контенпорари.

Фреди Франдзути, хореограф: Голяма емоция е да сме тук, защото ние се чувстваме като в магия. Това е голяма идея да се събере танцовото изкуство и историята на човека.

Публиката остана запленена от спектакъла.

Програмата на фестивала ще продължи до четвърти август. Освен балетните спектакли са включени също популярни опери и мюзикълът „Мама Миа“.

http://news.bnt.bg/bg/a/zapochna-festivalt-opera-na-vrkhovete-belogradchishki-skali

Comments are closed.