Българските таланти на оперната сцена

TV7
17.11.2013 | 16:00

До скоро световните театри не можеха да вдигнат завеси без българските оперни гласове. Това заяви в „Българските следи“ директорът на Сфийската опера и балет Пламен Карталов.

По думите му Борис Христов става един от големите лостове за създаване на една съвременна оперна култура в Италия. След него идва цяла огърлица от вокално и сценично майсторство – Никола Гюзелев, Елена Николай, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска. В световната оперна галактика България има своето съзвездие. Публиката изпращала Борис Христов с викове: „Чудовище“, а за Райна Кабаиванска възгласите били: „Уника“. И то при положение, че италианците са маниаци на тема „опера“.

Не бива обаче да легендаризираме тези големи имена. Защото ако останем в миналото, ще пропуснем настоящето. Трябва да откриваме нови таланти, да им дадем шанс и да инвестираме в тях, каза Пламен Карталов. Именно заради това през последните години редовно операта е посещавана от групи деца и техните родители. Те се запознават с артистите, със сцената, с декорите, а след това гледат детско представление. Целта е да заобичат операта от най-ранна детска възраст, каза още Пламен Карталов.

В рубриката „Дървото на живота“ артистът от едноименния филм и водещ на предаването „Следващият, моля“ Башар Рахал разказа за своите родолюбиви предци. Талантливият актьор е роден в Дубай, Обединени арабски емирства, в семейството на Мунзер Рахал – ливанец и Мариана Рахал – българка. По майчина линия е потомък на полковник Димитър Митов, който е участвал в три войни и е бил раняван три пъти.

След установяването на комунизма любимият му дядо Любчо обаче става жертва на тогавашния режим и на любовна интрига и е заточен в лагера в Белене. Трябва да имаме достойнство, да познаваме предшествениците си и да си помагаме, заключи Башар.

В предаването беше представена и съдбата на друг родолюбив българин – офицера Борис Дангов. В своето писмо до любимата си съпруга той изтъква мотивите си да участва в Илинденско-преображенското въстание. По ботевски й обяснява: „после Отечеството най-много обичах теб и децата“. Завещава й да е разумна, да живее икономично и да отгледа синовете им като достойни българи.

Comments are closed.