Софийската опера и балет с актуален прочит на „Чичовци“ на Вазов

Bulgaria ON AIR

Предстои световната премиера на операта „Чичовци“ от Лазар Николов по знаменитата повест на Иван Вазов.

„Трябваше да поставим „Чичовци“ през 80-те години. 10 години след написването ѝ тогава, дали аз не бях узрял за тази музика и това произведение, или защото имах други творчески задачи, не можех да бъда в куража на това послание на Константин Илиев“, сподели директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в студиото на „България сутрин“.

По думите му Вазовите „чичовци“ могат да бъдат и днешните „чичовци“. Постановката прави скок от миналото към съвремието. Дава основание на зрителя да се замисли кои сме и къде сме, стана ясно още от думите на акад. Карталов.

„Моите артисти от Софийската опера пренасят действието в днешно време. Ще направим едно достойно представление, което да бъде осъзнато от съвременните зрители. Пренасям действието в луксозен санаториум. Нашите чичовци, необезпокоявани от никого, бистрят политиката, канят се да свалят правителството. Има наздравица „Да живее българското робство“, разказа гостът на Bulgaria ON AIR.

Премиерата в София е на 2, 4, 6 и 22 март. На 22 март ще има дневно и вечерно представление. От Софийската опера и балет имат намерение да направят представления още в Сопот и Бургас.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/256034-sofiyskata-opera-i-balet-s-aktualen-prochit-na-chichovtsi-na-vazov
Софийската опера и балет с актуален прочит на Чичовци на Вазов – Bulgaria ON AIR

Comments are closed.