Вазовите „Чичовци“ сменят кафенето със санаториум

Марина Чертова

Медия: lupa.bg,
Автор: Марина Чертова

В операта, поставена от Пламен Карталов, Георги Господинов води съвременния зрителя из дебрите на възрожденското общество

Вазовите "Чичовци" сменят кафенето със санаториум

Колоритните герои на Иван Вазов от неговата хумористична повест „Чичовци“ сменят Джаковото кафене с луксозен санаториум. Това е част от режисьорската концепция на акад. Пламен Карталов, който поставя в Софийска опера едноименната музикална творба на композитора Лазар Николов по емблематичното произведение на Вазов. Зрителите ще станат свидетели на един нестандартен, модерен прочит на „Чичовци“, който ще бъде по-близък до съвременния българин.

Оставайки верен на духа на Вазов, Пламен Карталов елегантно ще пренесе тази „галерия от типове и нрави български в турско време“, по описанието на Патриарха на българската литература, със столетие напред, така че всеки от нас да се открие в „Чичовци“. Режисьорът сподели на специална пресконференция, посветена на премиерата на операта, че е поканил писателя Георги Господинов да стане част от предстоящия през март спектакъл.

„Щастлив съм че той прие една моя идея да участва с кратък допълнителен текст, който ще насочва публиката към всяка една картина“, разкри маестро Карталов. Текстът на Господинов ще бъде четен от артист и ще насочва зрителя към мястото на действието.

С тези текстове Иван Вазов не само че няма да пострада, но ще бъде един символ и мост към съвремието, а неговите герои продължават да се развиват и в „Под игото“. Мое право е в концепцията да намеся един такъв гениален съвременник какъвто е Георги Господинов, допълни още директорът на Софийската опера.

В модерния прочит на Пламен Карталов на „Чичовци“ действието не се развива в Джаковото кафене, а в луксозен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят и да бръщолевят. „Искаме да приземим нашите чичовци към съвременните чичовци, а те са много около нас“, образно и с чувство за хумор се изрази именитият оперен режисьор.

Решението на маестрото да направи своеобразен мост между Възраждането и днешното българско общество чрез текст на Георги Господинов е новаторско и съвсем логично, имайки предвид, че все пак Вазов е написал „Чичовци“ преди близо 140 години, но пък действието се развива преди 160 години. Операта на Лазар Николов пък е създадена преди 50 години, но едва сега се поставя за пръв път в България.

„Премиерата на „Чичовци“ беше записана в моето съзнание като режисьор през 80-те години на миналия век, но не може всичко да се направи изведнъж“, сподели още Пламен Карталов.

„Може би тогава аз не съм бил дорасъл до тази музика. Може би съм се страхувал и нямах тази нагласа. Тогава бях правил само Пипков, понеже съм пипковист. Но Лазар Николов много деликатно ми казваше, че иска среща с мен – за да погледна партитурата. Не знам какво се издигаше пред мен, но не продължавах разговора. Маестро, извинявам ти се. Сега съм дорасъл до твоята музика. Благодаря ти“, откровен бе директорът на Софийската опера. Поставянето на „Чичовци“ е в знак на уважение към композитора и по случай 100-годишнината от неговото рождение. Премиерата е предвидена за 2 март – ден преди Националния празник, а постановки предстоят и на 4, 6 и 22 март.

Със сигурност за съвременния зрител и особено за децата и учениците, които както Пламен Карталов коментира с тъга не четат Вазов, срещата с „Чичовци“ ще е особено интересно. В предосвобожденската, възрожденска епоха Вазов вижда и великото, и смешното у българския народ. Ще бъде интересно да видим как колоритните Вазови герои Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо, Хаджи Атанасий, Варлаам Копринарката, Иван Селямсъзът, Мичо Бейзадето оживяват на сцената на Софийска опера и ни разсмиват със своята простота и битови драми. Иван Вазов е умел психолог и познава дълбините на българската душевност и се отнася към героите си, част от които са и реални прототипи, със симпатия и ирония, но не и със сарказъм. Вероятно следвайки тази Вазова традиция и режисьорът Пламен Карталов ще ни разкрие едно общество, затънало в своите борби и проблеми, в които обаче и ние сме част. Затова единственото, което ни остава е да се надсмеем и над самите себе си и да осъзнаем, че понякога губим градивна енергия, за да напакостим на съседа, вместо да се обединим.

Пред Lupa.bg Пламен Карталов сподели, че се предвижда операта „Чичовци“ да бъде представена и в Сопот – родното място на Иван Вазов, както и в Бургас, откъдето родом е композиторът Лазар Николов. Амбицията на Софийска опера е да покаже спектакъла и на повече ученици и студенти, както и да гостува в градове, от които тръгва Българското Възраждане.

Още един съвременник е вплетен в операта „Чичовци“ – това е големият карикатурист Борис Димовски. Макар 15 години да не е сред нас той създава шаржове и рисунки, които днес са още по-актуални от преди. Както първо Lupa.bg съобщи в плакатите за операта „Чичовци“ са преплетени две гениални карикатури на Димовски, които се вписват в пътя на „Чичовци“-те и на българина към Европа и модерния свят – тема, която маестро Карталов по креативен начин ще анализира в постановката си.

Идеята да бъдат взети именно тези две сатирични рисунки на Борис Димовски е на самия режисьор, който е свързан с топло и дългогодишно приятелство с карикатуриста. Директорът на Софийска опера се е посъветвал при избора на двете карикатури с писателя и журналист Кин Стоянов – син на големия сатирик Радой Ралин, с когото режисьорът също е бил приятел. Една от карикатурата изобразява човек, който „бута“ България с каруца по неравен път в посока Европа. А на другата – изнемощял мъж целия в кръпки, стоящ до знаци, които указват „Път към Европа“, „Път към Америка“, „Път към Балканите“, „Път към Бога“ или „Пътят е в ремонт“.

Диригенти на операта „Чичовци“ са Жорж Димитров и Борис Спасов. Сценограф е Свен Йонке, който работи и по ефектната сценография на „Електра“ и „Янините девет братя“, чийто режисьор също е Пламен Карталов. Художник на костюмите е Станка Вауда.

В ролята на Хаджи Смион зрителите ще видят Атанас Младенов, на Иванчо Йотата – Костадин Андреев, на Мирончо – Емил Павлов, на Варлаам Копринарката – Николай Павлов, на Иван Селямсъзът – Николай Петров. Рада Тотева и Гергана Русекова ще видим като Варлаамица и Селямсъзката. В останалите роли са солистите на Софийска опера Атанас Йонков, Веселин Михайлов, Венцеслав Анастасов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Красимир Динев, Станислава Момекова, Александрина Стоянова-Андреева, Весела Янева, Димитър Станчев, Николай Войнов, Ангел Антонов, Рейналдо Дроз, Александър Георгиев, Калин Душков, Георги Джанов, Даниел Острецов и Росен Ненчев.
Снимки: Агнес Методиева

https://lupa.bg/news/vazovite-quotchichovciquot-smenyat-kafeneto-sas-sanatorium_162800news.html

Comments are closed.