Софийската опера отбелязва 100 години от рождението на Лазар Николов с операта „Чичовци“

в. Политика,

Софийската опера отбелязва 100 години от рождението на Лазар Николов с операта

 

Софийската опера ще отбележи 100 години от рождението на Лазар Николов с първо изпълнение в България на операта „Чичовци“ по едноименната повест на Иван Вазов. Премиерните спектакли са на 2, 4 и 6 март 2022 г., съобщават от операта.

Диригент е Жорж Димитров, режисьор – Пламен Карталов. Сценографията е на Свен Йонке, а художник на костюмите – Станка Вауда. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

Освен в София, спектакълът ще бъде представен и в Бургас – родното място на композитора Лазар Николов, както и в Сопот – родното място на Вазов.

„В „Чичовци“ на композитора Лазар Николов и писателя Иван Вазов е налице едно конгениално съвместно авторско присъствие в стила на модернизма, както точно при това европейско течение в изкуствата е присъщо ново художествено изразяване и претворяване на реалността, чрез нови начини на творческо мислене“, коментира Карталов.

По думите му, и при двамата големи български майстори, единият на словото, другият на музиката, макар живели в различни епохи и в дистанцията на почти един век, се вижда изпреварващ съвремието им подход в творчеството им. „Пародията и ироничната характеристика и при двамата се явява като стил на изразяване в аспектите на литературния и музикален език на „Чичовци“. И музиката, и текстът, в контекста на времето, в което са написани, можем да наречем авангарден феномен“, допълва той.

„Песимизмът на героите същевременно е забава в удобството на робството, в което живеят необезпокоявани, даже щастливо. Това ги води към убежището на едно безвремие, в което те винаги ще са вечни и съществуващи в перпетуум-мобиле. Бърборене перпетуум-мобиле, разправии и скандали перпетуум-мобиле. Играят игра, която няма свършване“, казва още Карталов.

https://politika.bg/bg/a/view/sofijskata-opera-otbeljazva-100-godini-ot-rojdenieto-na-lazar-nikolov-s-operata-chichovci-94712

Comments are closed.