За пръв път „Чичовци“ от Лазар Николов в Софийската опера

Площад СЛАВЕЙКОВ, 11.10.2021

Опера по едноименното произведение на Иван Вазов, непоставяна никога на сцена

Премиерата на „Чичовци“ от Лазар Николов ще бъде през март 2022 г. Снимка: Площад Славейков - За пръв път „Чичовци“ от Лазар Николов в Софийската опера

Премиерата на „Чичовци“ от Лазар Николов ще бъде през март 2022 г. Снимка: Площад Славейков

Петдесет и една години след като е била създадена, операта „Чичовци“ по едноименната повест на Иван Вазов най-сетне ще стигне до сцена. Произведението от Лазар Николов ще се играе премиерно на 2, 4 и 6 март 2022 г., за да отбележи 100 години от рождението на композитора.

Операта е създадена през 1971 г., но досега не е поставяна на сцена, макар и композиторът да е приеман добре от социалистическата власт.

„В „Чичовци“ на композитора Лазар Николов и писателя Иван Вазов е налице едно конгениално съвместно авторско присъствие в стила на модернизма, както точно при това европейско течение в изкуствата е присъщо ново художествено изразяване и претворяване на реалността, чрез нови начини на творческо мислене – казва режисьорът на спектакъла Пламен Карталов. – И при двамата големи български майстори, единият на словото, другият на музиката, макар живели в различни епохи и в дистанцията на почти един век, се вижда изпреварващ съвремието им подход в творчеството им. Пародията и ироничната характеристика и при двамата се явява като стил на изразяване в аспектите на литературния и музикален език на „Чичовци“. И музиката, и текстът в контекста на времето, в което са написани, можем да наречем авангарден феномен.

Каква може да бъде стилистиката на музикалната драматургия, претворена за оперната сцена? Не е ли светът на героите огледало на безсмислени бръщолевения на абсурдни герои? Те са застинали с разсъждения във времето си, но и прозорливи за бъдещето на събитията, за които очакват други да извървят пътя към тях и да ги извършат. Те не действат, те все преосмислят в хиперболна фантазия битови нелепи случки, забавляват се и се напъват да бъдат куражлии, но са страхливи и криещи се от последици в разправии с властта. Песимизмът на героите същевременно е забава в удобството на робството, в което живеят необезпокоявани, даже щастливо. Това ги води към убежището на едно безвремие, в което те винаги ще са вечни и съществуващи в перпетуум-мобиле. Бърборене перпетуум-мобиле, разправии и скандали перпетуум-мобиле. Играят игра, която няма свършване.

Героите му са застинали в ретроградните си разсъждения, но са прозорливи за бъдещето на събитията, за които очакват други да извървят пътя към тях и да ги извършат. Те не действат, а преосмислят света през нелепи случки, забавляват се и опитват да бъдат куражлии, боейки се от разправии с властта. Героите предпочитат удобството на робството, в което живеят необезпокоявани и дори щастливо.“

Диригент на спектакъла ще бъде Жорж Димитров. Сценографията е на Свен Йонке. Участват солисти, оркестър и хор на Софийската опера.

Освен в София, спектакълът ще бъде представен в Бургас – родното място на Лазар Николов, и в Сопот – родното място на Иван Вазов.

https://www.ploshtadslaveikov.com/za-prav-pat-chichovtsi-ot-lazar-nikolov-v-sofijskata-opera/

Comments are closed.