Пресконференция, посветена на премиерата на операта-сатира „Чичовци“ от Лазар Николов.

 

Пресконференция, посветена на премиерата на операта-сатира „Чичовци“ от Лазар Николов.

15 фев 2022Софийска опера и балет

Днес, на 15 февруари, от 11 часа в Софийската опера и балет се състоя пресконференция, посветена на премиерата на операта-сатира „Чичовци“ от Лазар Николов.

На пресконференцията присъстваха журналисти от различни медии, артистичния състав и част от постановъчния екип на „Чичовци“. Режисьорът на постановката, Пламен Карталов разказа за работата си над операта и благодари на артистите, че вече четири месеца работят всеотдайно, с чувство за отговорност към новата българска премиера.

Маестро Карталов разкри и своите лични контакти с композитора Лазар Николов. За режисьора „Чичовци“ е конгениално съчетание между музиката на Лазар Николов и таланта на Иван Вазов. Той е уверен, че тази премиера ще бъде връх в историята на Софийската опера.

Всеки нов сезон Националната опера поставя една българска опера от музикалното ни наследство и по този начин изпълнява своя дълг към националната ни памет.

Диригентът Борис Спасов изтъкна, че нито един от артистите по време на репетициите не се е оплакал, че му е трудно. Всеки един от тях е трябвало да се бори с трудната музика на Лазар Николов и да е високо концентриран в посока на изграждането на образите. Артистите изразиха своята благодарност към Маестро Карталов, който ги учи да не следват само традициите, а да създават традиции.

Пламен Карталов подчерта на края на пресконференцията, че точно сега, когато е 100-годишнината на Лазар Николов сякаш е точното време да се постави спектакъла „Чичовци“. „Поканих колеги, изтъкна Маестрото, на които единствено можех да разчитам и повече да не отлагаме раждането за първи сценичен живот на операта „Чичовци“.

https://www.operasofia.bg/news/preskonferentsiya-posvetena-na-premierata-na-operata-satira-chichovtsi-ot-lazar-nikolov

 

Comments are closed.