Благоевград направи акад. Пламен Карталов почетен гражданин

30.5.2022, lupa.bg, Автор: Марина Чертова

Маестрото бе награден заради приноса му към създаването на Камерната опера в града

Благоевград направи акад. Пламен Карталов почетен гражданин

Марина Чертова

Автор: Марина Чертова

Именитият режисьор акад. Пламен Карталов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Благоевград“, научи Lupa.bg. Единодушно с 35 гласа „За“ общинските съветници в града приеха в петък предложението на Лина Ангелова – директор на Камерна опера – Благоевград и на Колектива на Камерна опера – Благоевград да бъде уважен по този начин изключителния принос на маестрото за създаването на Камерната опера в югозападния град. Поводът за решението е и 50-годишният юбилей, който тази година отбелязва Камерна опера.

Организирането и професионалното утвърждаване на операта в Благоевград се дължи на една от изключителните личности на нашия оперен театър – Пламен Карталов. Той проявява организаторския си талант още като студент в Българска държавна консерватория в София и създава оперни спектакли, включени в програмата на Музикалната академия в столицата и в различни градове из страната. Близо пет години съставът се представя под различни имена: Младежка опера, Младежка камерна опера към Творческия дом на музиканта, “Младежка опера за всички“.

„Още като студент през 1972 г. Пламен Карталов създава Младежка камерна опера в София“, разказа и сегашният директор на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова. „Съдбата се намесва и Пламен Карталов става съпруг на певицата в трупата Валерия Широканска, която е от Благоевград. Семейството й заедно с отговорни по онова време ръководни партийни фактори решават този театър, който няма свой „дом“, да се ситуира в Благоевград и това се случва с подкрепата на общинското ръководство и Комитета по култура“, връща назад лентата Лина Ангелова.

Първата  поставена творба е “Любов и хитрост“ от Йозеф Хайдн на 11 април 1972 г. с диригент Емил Табаков. Следват „Аптекарят“ на Хайдн, „Отвличане от сарая“ на Моцарт, „Поклонници от Мека“ на Глук, „Серафине“ на Зутермайстер. Като солисти тогава участват бъдещите наши оперни певци Христина Хаджиева, Здравко Гаджев, Камен Тодоров, Константин Янков, Ной Николов.

Сградата, където се помещава Камерна опера в Благоевград

 

Основен двигател на новия оперен театър в Югозапада е Пламен Карталов, който работи в екип с големия наш музикант Трифон Силяновски и художника Иван Савов, а спектаклите в първите години дирижират изявени диригенти като Емил Табаков, Камен Големинов, Николай Петров.

По идея на Пламен Карталов сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ е преобразувана, за да приеме и Камерна опера. Маестрото ръководи Камерна опера от създаването в средата на 70-те години й до 1982 г., като е бил режисьор-постановчик в културния институт. „През годините акад. Карталов не е прекъсвал връзката си с единствената по рода си на Балканите Камерна опера и въпреки ангажираността си като директор на Софийската опера и балет винаги намира време да постави или възстанови спектакъл в Благоевград“, каза директорът Лина Ангелова.

Камерна Опера – Благоевград е единствен в страната музикално-сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма. Основната идея в художествената дейност на театъра е популяризирането на камерното оперно творчество чрез лекоподвижни и кратки по времетраене оперни постановки, както и осъществяването на музикално-образователна възпитателна дейност за създаване на нова оперна публика в града и региона. В репертоара на театъра са застъпени произведения от бароковия, класическия и съвременния стил в музикално-сценичната музика.

Акад. Пламен Карталов, който е директор на Софийска опера и балет и я ръководи с творчески размах и ентусиазъм непрестанно от 2008 г. до днес, е и почетен гражданин на София и на Белоградчик заради приноса му към развитието на културата в столицата и за създаването на Фестивала „Опера на върховете“ – Белоградчишки скали.

 

Снимка: Агнес Методиева

Comments are closed.