Софийската опера и балет в културно партньорство с Националния театър в Белград

Оля Ал-Ахмед  Оля Ал-Ахмед Автор във Fakti.bg

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, генералният мениджър на Националния театър в Белград г-н Светислав Гонцич и артистичният директор на Операта към Националния театър в Белград Никола Мияйлович подписаха договор за дългосрочно сътрудничество

Той включва организиране на съвместни проекти, творчески обмен на оперни и балетни продукции, гостувания на разменни начала на певци, диригенти и режисьори.

Договорът е естествено продължение на традиционно добрите културни отношения между България и Сърбия, между Белградската и Софийската опера.

Помнят се гостуванията на българските певци Стоян Попов, Румен Дойков и редица други на белградска сцена, както и изпълненията на техните сръбски колеги в София.
Пламен Карталов поставя операта „Любовен еликсир“ от Доницети, за която получава наградата за най-добра режисура за сезон 2003/04 на Белградската опера, а също и оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус. Постановките са посрещнати с възторг и се харесват изключително много на белградската публика.

Никола Мияйлович е един от предпочитаните гости на сцената на Софийската опера. Публиката го аплодира в премиерите на „Симон Боканегра“ и „Трубадур“, участвал е в постановките на „Травиата“ и „Бал с маски“, както и в традиционните Новогодишни концерти.

Творческото сътрудничество между двата театъра ще започне с два Гала-концерта в София и Белград с участието на артисти от двете страни.

https://www.operasofia.bg/news/sofiyskata-opera-i-balet-v-kulturno-partnyorstvo-s-natsionalniya-teatar-v-belgrad2

Comments are closed.