Магично внушение, завладяващо сетивата. В очакване шедьовъра „Кармен“ от Жорж Бизе на 7 и 8 юни на сцената на Софийската опера и балет

Сряда, 05 юни 2019

 „Колко вярно, но колко неприлично е всичко!“ Такъв е патосът на  възмутената критика за първото появяване на оперната сцена на „Кармен“ на Жорж Бизе  в далечната 1875 г. в Париж.  Обвинен в безнравственост, Бизе не понася заклеймяването на неговата „неприлична“ героиня и малко след премиерата напуска този свят. Само пет месеца след смъртта му  „Кармен“ е бурно аплодирана във Виена.

Рихрад Вагнер споделя, че се е появил някой, има предвид Бизе, „който има идеи в главата си“.  Фридрих Ницше  твърди, че знае операта наизуст, слушал я поне двадесет пъти. Възкликва:

Чувани ли са някога по-трагични акценти на сцената! …Тази творба прави човека съвършен, човек сам се превръща в шедьовър“.

Чайковски предсказва, че до десет години „Кармен“ ще бъде най-популярната опера в света. Шедьовър, рядко творение, което изразява усилията на цяла една епоха…“

Сбъдват се предсказанията на Чайковски. Шедьовърът на Бизе до днес е най-играната опера в света. Това рядко творение, израз на цяла една епоха живее не само на оперната сцена, но провокира въображението на творци от различните изкуства. Всяка нова продукция било то балет, филмова версия или театър вдъхва нов живот на познатата героиня.

Завръщането на „Кармен“ на сцената на Софийската опера и балет в изминалия сезон бе истинска сензация. Непокорната героиня на Бизе, Кармен блесна като фойерверк на небосклона на световния оперен театър с ярко, внушително прозрение на режисьора Пламен Карталов за тази извечна героиня.

В новата продукция на „Кармен“ режисьорът Пламен Карталов осмисля посланията на героинята Кармен като рефлексия на трагична вина от древногръцката драма. Бягството от натрупаните във времето клишета той търси в трагедията на личността Кармен. Тя е обречена, обречена на силата на съдбата. Съдбата, която предопределя живота й.

Тази Кармен спира дъха, грабва те и не те пуска до края на съпреживяването на съдбата на героинята. Изборът на режисьора Пламен Карталов да потърси своята мотивация  за сюжета като рефлексия на античната драма поставя тази постановка отвъд времето. Тя завладява не само с необичайната интерпретация на познатия сюжет, но и с магията кадър по кадър да разплита нишките на съдбата, така, както това се случва в големите филмови продукции.

Софийската опера и балет очаква своята публика на едно изключително изживяване на спектакъла на „Кармен“ от Бизе  на 7 и 8 юни 2019 г.

На 7 юни  с участието на Надя Кръстева,  възхвалявана от критиката като „Кармен номер едно“ на световната сцена и с отличните солисти на първия ни оперен театър Костадин Андреев, Веселин Михалйов, Илия Илиев, Красимир Динев, Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева, Цветелина Коцева,  диригент  Жорж Димитров. На втория спектакъл на 8 юни в ролята на Кармен ще бъде Виолета Радомирска,  участват Даниел Дамянов, Радостина Николаева и споменатите артисти от първия спектакъл.

Comments are closed.