ГАЛА КОНЦЕРТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ОПЕРА В ПАРКА

Събота, 22 юни 2019

Снощи в парка на Военна академия „Г.С. Раковски” с оперен гала концерт Софийска опера и балет откри Десетия юбилеен фестивал „Опера в парка” – едно очаквано събитие от столичани и гости на Столицата.

Диригентът маестро Григор Паликаров беше структурирал атрактивна програма от арии и дуети – своеобразна ретроспектива от играни в парка през предишните фестивални години оперни спектакли: Норма от Белини, Атила и Дон Карлос от Верди, Любовен еликсир от Доницети, Ловци на бисери от Бизе, Лакме от Делиб, Пепеляшка от Росини, Евгений Онегин от Чайковски, Мадам Бътерфлай и Турандот от Пучини.

Под палката на маестро Паликаров блестящата оркестрова формация на Софийска опера изгради прецизни темпа и динамика и по този начин бе дадена възможност на едни от първите солисти на оперния театър да въодушевят публиката с великолепните си изпълнения.

Сопраните Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Цветана Бандаловска , Диана Генова, Диана Василева и Силвия Тенева се изявиха в различните си жанрови интерпретации с майсторство и финес.

В един великолепен динамичен диапазон звучаха мъжките партии изпълнени от Даниел Острецов, Светозар Рангелов, Нико Исаков, Атанас Младенов, Николай Петров, Емил Павлов, Веселин Михайлов, Стефан Димитров и Даниел Дамянов. А хорът деликатно партнираше в отделни изпълнения и допълваше цялостното сценично внушение.

Публиката, възторгната от това талантливо музикално послание, ръкопляскаше бурно, а на финала с нестихващи викове „Браво” дълго не пускаше артистисте от сцената.

Този концерт впечатли с прецизен вкус, с високовокално и инструментално майсторство и отново очерта високохудожествения артистичен профил на първия ни оперен театър.

През цялата вечер небето над София беше безоблачно. Но нямаше звезди. Защото звездите бяха в парка на Военна академия…

Comments are closed.