ДВА ИЗУМИТЕЛНИ СПЕКТАКЪЛА НА „МАММА МIА“ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Четвъртък, 27 юни 2019

На 24 и 25 юни 2019 г. в Софийската опера и балет мюзикълът „MAMMA MIA“ отново покори благодарната столична публика. Поради дъждовното време, спектаклите, които трябваше да се състоят в парка на Военната академия „Г.С. Раковски“, бяха представени в залата на Националната ни опера, което бе шанс в тази музикална обител да бъдат посрещнати много повече зрители.

През тези две вечери се случи нещо магично! И артистите, и музикантите сякаш бяха запалени от искрата на небивало вдъхновение и преливаща емоционалност! Двете изпълнителки на сложната роля на майката Дона – Еделина Кънева /24.06./ и Люси Козарева /25.06./ покориха публиката с разливащия се талант на своя специфичен натюрел. Те демонстрираха съвършени вокални възможности и неподправеният им артистизъм, чаровните находки в мизансцените и вдъхновената интерпретация на образа оставиха у зрителите незабравимо впечатление за постигнатото съвършенство в тяхното изкуство.

Прочулата се с животворното си изпълнение на ролята на дъщерята Софи – Весела Делчева и в двете представления бе неукротима на сцената! Прекрасните й гласови възможности бяха съчетани с присъщата за младостта й жизненост, и с небивалата пластичност, която тя демонстрира, както при изпълнението на вокалните партии, така и в динамичните танци, в които тя винаги бе ръководно начало. Силна е вярата ни, че пред тази изумителна даровитост се очертава бляскаво бъдеще и на оперната, и на оперетната сцена!

В ролята на Сам – Орлин Горанов и Влади Михайлов постигнаха най-доброто в интерпретацията на образа и вложиха обаятелна емоционалност във всички досегашни, приети възторжено от публиката спектакли. Ники Сотиров и Александър Георгиев, преобразили се като пътешественика Бил, както и Николай Павлов и Симеон Владов в ролята на Хари Куфалника, демонстрираха безупречното си чувство за хумор и импровизационен талант.

За пореден път Яница Маслинкова в ролята на Таня, прелъстителката на милионери, и Силвана Пръвчева, и Деница Шопова като игривата Роузи, предизвикаха бурната реакция на публиката със своята изобретателност, с комичните гегове и вокалните нюанси, допринесли за постоянното възходящо оживление в залата.

В този спектакъл особено внушително е участието на младите изпълнители Денко Проданов и Радослав Владимиров, претворили се в образа на младоженеца Скай, Живко Симеонов и Боян Арсов, като неукротимия младеж Пепър и Георги Джанов, предизвикал спонтанния смях на аудиторията в ролята на екзотичния Еди.

За незапомнения успех на този мюзикъл трябва да посочим внушителната прецизност и обаятелната звучност постигната от оркестъра под ръководството на Светослав  Лазаров. Импозантната режисура на Маестро Пламен Карталов, съчетала уважението към оригиналния сценарий на постановката с неговото неукротимо въображение, постига мечтаната хармония между лелеяното съвършенство и реализацията на смелите му идеи. За наблюдателните професионалисти и меломани истинско удоволствие е да забележат и оценят впечатляващите находки в развитието на сюжета, в нюансирането и постигането на впечатляващи акценти в изпълненията на артистите и цялостното изграждане на това незабравимо шоу!

Можем да изкажем искрените си комплименти към заслугите им за успеха на спектакъла на сценографа Нела Стоянова, на Християна Михалева, създала чудесните костюми, на Риолина Топалова, постигнала завладяващата хореография на участниците, на Виолета Димитрова, постигнала най-доброто в музикалната подготовка на ансамбъла. Трябва да поздравим за успеха и музикалния ръководител, диригента Жорж Димитров, тонрежисьора Владимир Владимиров и Емил Динков, реализирал художественото осветление. Към героите за добрата организация и осъществяване на този спектакъл, трябва да посочим и неуморните Владимир Горчаков – асистент режисьор, Юлия Кръстева – консултант и помощник режисьорите Стефка Георгиева, Сузана Шомова и Румяна Димитрова.

Още от средата на спектакъла в двете така празнични вечери, публиката изпадна в еуфория, тактувайки с овации, припявайки шлагерите с певците и в края на представлението залата бе залята от нестихващите аплодисменти на изправените на крака зрители, които сякаш не искаха да се разделят с предоставилите им това радостно преживяване артисти и музиканти!

Мюзикълът “MAMMA MIA” поема през лятото своите срещи с любителите на това изкуство в Белоградчик – на 1, 2, 3 и 4 август, в Албена – на 24 август, във Варна – на 29, 30 и 31 август, и 1, и 2 септември, в Пловдив – на 10 септември, 2019 г.

В София към средата на септември 2019 г. предстоят предсезонни спектакли на този покоряващ мюзикъл, когато ще се състои и неговото юбилейно 50-то представление!

НА ДОБЪР ЧАС, “MAMMA MIA”!

Венелин ТОМОВ

Comments are closed.