Ренато Балсадона, диригент на „Набуко“(18. 07 ) и „Турандот“ ( 21.07) в Софийската опера с Мария Гулегина

Вторник, 02 юли 2019

Ренато Балсадона, диригент на „Набуко“(18. 07 ) и „Турандот“ ( 21.07) в Софийската опера с Мария Гулегина

Ренато Балсадона бързо се превръща във високо признат симфоничен и оперен диригент. Роден е във Венеция и първоначално работи като корепетитор в театър „Ла Фениче“ във Венеция и театър „Верди“ в Триест, преди да се прехвърли на длъжност помощник хоров диригент в Базел. Той също така е асистирал на Нортберт Балач на Байройтския фестивал (1999 г./ 2000 г.).

След това Балсадона се радва на дългогодишно сътрудничество със сър Антонио Папано, който го назначава за хорoв диригент в Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел през 1997 г. По-късно Балсадона следва Папано в Кралската опера в Лондон, където става хорoв диригент от 2004 до 2016 г.

Балсадона има успешно сътрудничество с много оперни театри и оркестри като гост диригент, включително на „Дон Кихот“ за „Грейндж Парк Опера“ (2013/2014). Известни хорове, с които  Балсадона развива силни взаимоотношения, са хорът на Франкфуртската опера, Певците на Би Би Си, Холандския радиохор и хора на националната академия „Санта Чечилия“.

Като симфоничен диригент Балсадона работи редовно с Кралския филхармоничен оркестър, с който издава компакт диск през септември 2016 г.

Предстоящите му ангажименти включват нова постановка на „Дон Жуан“ във Верона, „Сомнамбула“ в театър „Реджо“ в Торино, както и различни концерти в Европа и САЩ.

Маестро Балсадона участва в редица записи за звукозаписните компании ЕМИ, Дойче Грамофон, Уорнър Класикс, Опера Рара и Чандос.

Мария Гулегина е смятана за едно от водещите драматични сопрани в света, единствената, която е изпълнявала главни роли в 16 нови постановки в театър Ла Скала, между които „Манон Леско“, „Тоска“, „Бал с маски“, „Макбет“ и др.

Гулегина е изпълнила над 165 пъти в Метрополитън Опера в Ню Йорк главните роли в „Аида“, „Турандот“, „Тоска“, „Норма“, „Макбет“, „Набуко“, „Андре Шение“, „Дама пика“, „Селска чест“ и др.

Обявена от критиката за „Кралица на операта“, тя често се представя в най-важните оперни театри по света, като Виенската държавна опера, Мариински театър, Баварската държавна опера, „Дойче Опер“ Берлин, „Театро Лисеу“, „Ковънт Гардън“, „Опера Бастий“, „Театро Колон“, Болшой театър и др.
Наричана „Руското сопрано с Верди във вените“, тя е носител на многобройни награди и отличия, между които „Премио Пучини“ 2009, наградата „Джовани Дзанатело“, златен медал „Мария Дзамбони“, златен медал от фестивала в Осака, наградата „Белини“ 2001, наградата Arte e Operosità nel Mondo от Милано и др.

За обществената си ангажираност тя е наградена с ордена на „Света Олга“, най-високото отличие на руската православна църква.

Гулегина е почетен член на борда на Международния Параолимпийски комитет и е глобален посланик на добра воля на УНИСЕФ.

Бъдещите й планове включват нова постановка на „Сицилиански вечерни“ в Мариински театър, „Аида“ в Амстердам като част от стадионното турне с Пласидо Доминго, както и рецитали по целия свят, включително в Карнеги Хол, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория и 15 други места.

На 18 юли, четвъртък, Мария Гулегина ще пее с Кирил Манолов в „Набуко“, а на 21 юли, неделя,  ще участва в „Турандот“ с Камен Чанев. Неотдавна Мария Гулегина изпълни ролята на „Турандот“ в едноименната опера, в театър „Кулон“ , в Буенос- Айрес.

Comments are closed.