Опера – премиера Артисти от шест страни са в екипа на новите спектакли в Софийската опера – „Селска чест“ и „Джани Скики“

София, 22 ноември /Пенка Момчилова, БТА/
Артисти от шест страни са в екипа на новите спектакли в Софийската опера и балет – „Селска чест“ от Маскани и „Джани Скики“ от Пучини. Премиерата е на 25 ноември.
Трудните заглавия – второто и рядко поставяно – са от цикъла „Шедьоври на италианската оперна класика“, който започна с „Тоска“ на Пучини. С трите спектакъла Софийската опера заминава през 2012 г. на петото си турне в Япония от 2000 г., съобщи днес пред репортери директорът на операта Пламен Карталов, режисьор на постановките.
Оперното изкуство е международно, затова имаме доста чуждестранни гости – диригентът Алесандро Санджорджи и сценографката Роберта Монополи от Италия, художничката по костюмите Станка Вауда от Словения, японската певица Сара Кобаяши, която идва от Виена, солистът на Мариинския театър в Санкт Петербург Владимир Самсонов, Ким Жеонг Хо от Корея, специализант на Райна Кабаиванска. В екипа е и друг възпитаник на примата – Кирил Шарбанов, отбеляза Карталов.
На диригентския пулт ще бъде и Велизар Генчев.
Режисьорът е ангажирал утвърдени и съвсем млади артисти, сред които Гергана Русекова, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Цвета Сарамбелиева, Бисер Георгиев, Любов Методиева, Румяна Петрова, Светозар Рангелов.
В съчетанието на двете пиеси сме търсили контраста между веристичната драма „Селска чест“ и виртуозната гротеска „Джани Скики“, както и баланса между трагизма и комичността на сатирата, обясни режисьорът. По думите му и двете творби звучат съвременно – едната с любовните страсти, а другата, в чиято основа е текст от „Ад“ на Данте – с отношенията в семейството, които за съжаление през вековете си остават едни и същи – лицемерните, фалшиви роднини чакат най-богатият между тях да умре, за да заграбят наследството му.
Действието се развива днес, със скокове в епохата на Данте, който оприличава алчните роднини на вълци и лисици. Скоковете са много интересни, но няма да разкриваме повече, каза Пламен Карталов.
Режисьорът „издаде“ само, че половината декор е внесен от Италия, в това число типичните великденски лампички.

Comments are closed.